Bec de bota

Cochlearius cochlearius

Amb un bec en forma de bota que li dóna el nom, aquesta espècie sud-americana presenta també uns grans ulls que l'ajuden a detectar les preses en la foscor, ja que es tracta d’una espècie d’hàbits nocturns que durant el dia descansa en grups nombrosos als arbres dels manglars i a la nit s’alimenta en solitari de crustacis, peixos, granotes i insectes a la vora de l’aigua. 

Hàbitat Natural

Amèrica del Sud

Bec de bota
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
Preocupació menor

Taxonomia

Classe
Aves
Ordre
Ciconiiformes
Família
Ardeidae

Característiques físiques

500-600 g
Birth Weight:
50-60 cm
Més de 10 anys

Biologia

Habitat
Aiguamolls
Vida social
Gregària
Alimentació
Piscívora

Reproducció

Gestació
21-30
Dies
Cria
2

Descobreix com són

Biologia

Descripció

Amb un bec en forma de bota que li dóna nom, aquesta espècie sud-americana presenta també uns grans ulls que l’ajuden a detectar les preses a la foscor, ja que es tracta d’una espècie d’hàbits nocturns, que durant el dia descansa en grups nombrosos als arbres dels manglars. Té una coloració grisosa a les ales, blanca a la galta el front i el pit, i negra a la corona i part del dors. Cap a les parts ventrals, la coloració es torna marró pàl·lid.

Hàbitat

Habita manglars i zones humides d’aigua dolça, d’àmbit essencialment tropical.

Alimentació

A la nit s’alimenta en solitari de crustacis, peixos, granotes i insectes a la vora de l’aigua.

Reproducció

Coordina la reproducció amb l’abundància de pluges de l’època humida. Nidifica en petites colònies i pon dos ous, de vegades tres o quatre, de color blau cel amb petites taques de color rogenc, que incuben durant 23 a 28 dies ambdós membres de la parella, en petits nius fets de branquillons.

Conducta

Bàsicament sedentari, tot i que alguns exemplars poden emprendre moviments de poca distància, sobretot en l’època seca i a causa de la falta d’aigua en algunes zones humides en les quals habiten.

Estatus i programes de conservació

Atesa l’amplíssima àrea de distribució, que s’estén des de Mèxic fins a l’Argentina, i per la inaccessibilitat de moltes de les àrees en les quals habita ―en tractar-se de manglars i punts d’aigua en selves denses―, encara és una espècie comuna a moltes regions. Tot i això, la desforestació del seu hàbitat boscós l’ha fet desaparèixer de molts altres punts.