Porc espí crestat

Hystrix cristata

El porc espí crestat és un rosegador de dimensions considerables (pot  pesar entre 10 i 15 kg), que es caracteritza per presentar la part superior del cos recoberta de fortes pues de fins a 30-40 cm de longitud.

 

De caràcter tranquil, quan es veu amenaçat eriça les pues, dóna cops a terra amb els peus i emet forts grunys; si això no és suficient, es gira d’esquena i retrocedeix ràpidament, així pot causar ferides greus a l’agressor. 

Hàbitat Natural

L’àrea de distribució comprèn el nord d’Àfrica i una àmplia franja central que va des del Senegal a l’oest fins a Somàlia, Kenya i Tanzània a l’est, Itàlia i Sicília. Per a alguns autors, aquestes poblacions europees van ser introduïdes pels romans, però es coneixen restes fòssils que semblen demostrar el contrari.

Porc espí crestat
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
Preocupació menor

Taxonomia

Classe
Mammalia
Ordre
Rodentia
Família
Hystricidae

Característiques físiques

10-30 kg
Birth Weight: 300-400 g
20-25 cm
fins a 28 anys en captivitat

Biologia

Habitat
Bosc
Vida social
Solitària
Alimentació
Herbívora

Reproducció

Gestació
60-70
Dies
Cria
1-2

Descobreix com són

Biologia

Descripció

El porc espí és un rosegador de dimensions considerables (pot arribar a pesar fins a 30 kg), que es caracteritza per presentar la cua, els costats i la part superior del cos recoberta de fortes i punxegudes pues, de color blanc i negre, de fins a 30-40 cm de longitud. El cap és gros i robust i les potes estan proveïdes de fortes urpes que els permet excavar amb facilitat.

Hàbitat

Molt adaptable, pot viure a les sabanes, regions subdesèrtiques, zones rocoses, regions arbustives i boscos oberts.

Alimentació

D’alimentació herbívora, s’alimenta d’arrels, tubercles, escorça, brots tendres i fruita caiguda dels arbres.

Reproducció

La gestació dura entre set i vuit setmanes, i normalment neix una sola cria, de vegades dues, amb les punxes toves i flexibles, però que en deu dies adquireix la consistència definitiva.

Conducta

És un animal solitari que tan sols forma petits grups familiars. De caràcter tranquil i fugisser, quan es veu amenaçat es mostra força agressiu: eriça les punxes, dóna cops a terra amb els peus i emet forts grunys; i si això no és suficient, es gira d’esquena i retrocedeix ràpidament. Pot causar greus ferides a l’agressor atès que les pues tenen gran poder de penetració i a més es desprenen amb facilitat de l’animal.

Estatus i programes de conservació

Les poblacions europees es mantenen estables i fins i tot està ampliant la seva àrea de distribució cap al nord d’Itàlia, i no es tenen gaires dades sobre la seva situació a l’Àfrica, encara que es coneix que en algunes zones de l’àrea de distribució africana les poblacions estan desapareixent a causa de la persecució a la qual està sotmès per part de l’ésser humà, que el consumeix com a aliment i el considera una espècie perjudicial per a l'agricultura.