CERCADOR D'ANIMALS

Classificació:Hàbitat:Continent:Alimentació:

Lleó

< 1 - 2 - 3 >
Lleó Lleó Lleó
  • Hàbitat Natural
  • Ubicació al zoo
  • Escolta'l
Distribució geografica:

Distribució geografica:

A l´Àfrica central, oriental i del sud, i al bosc del Gir.

  • Nom científic:
    • Panthera leo 
  • Taxonomia:
    • Classe: Mammalia 
    • Ordre: Carnivora 
    • Família: Felidae 
  • Biologia:
    • Zona d'orígen: Àfrica, Àsia 
    • Hàbitat: Sabana 
    • Vida social: Gregària 
    • Alimentació: Carnívora 
  • Classificació:
    • Mamífers 
  • Característiques físiques:
    • Longevitat: més de 25 anys en captivitat 
    • Pes en néixer: 1-1,13 kg 
    • Pes mitjà: 120-250 kg 
    • Llargària: 140-190 cm 
  • Reproducció
    • Reproducció: Vivípara  
    • Gestació: 100-119 dies 
    • Nombre de cries: 2-4 cries 

Grau de risc de l'espècie

Red list: Escala de situació de l'espècie segons la IUCN

Grau de risc de l'espècie vulnerable

Descripció

El lleó és el felí més sociable, ja que viu en grups familiars formats per un o uns quants mascles adults i un nombre també variable de femelles i cries. A vegades aquests grups estan formats per més de 20 individus.

El seu dimorfisme sexual és molt marcat, distingint-se el mascle per la seva llarga crinera i el seu més gran volum, d’un 20% a un 30% superior.

Antigament, la seva àrea de distribució geogràfica abastava tot l´Àfrica i bona part del sud d'Àsia fins a l´Índia. Avui dia, però, les seves poblacions han estat eliminades de gran part d'aquesta zona originària, i estan relegades tan sols a l´Àfrica central, oriental i del sud. Del lleó asiàtic, en greu perill d'extinció, resta només una petita població al bosc del Gir, al nord-oest de l´Índia.

La subespècie del Zoo de Barcelona és el lleó d’Angola, Panthera leo bleyenberghi, que es troba al sud de la República Democràtica del Congo (a la regió de Katanga), l’est d’Angola, l’oest de Zàmbia i Zimbabwe, el nord de Namíbia i Botswana.

Si bé és el felí més diürn que existeix, sol caçar grans preses durant la nit. És el més poderós predador africà, i gairebé tots els grans herbívors que comparteixen el seu hàbitat poden entrar a formar part de la seva dieta. De tots els predadors de la sabana, el lleó és l’únic que mata amb regularitat animals amb pesos superiors als 250 kg, i és que les femelles adultes necessiten menjar uns 5 kg de carn al dia i els mascles fins a 7 kg. De tota manera, el seu comportament oportunista fa que també pugui menjar rosegadors, llebres, petites aus o rèptils.

La major part de les vegades són les femelles les encarregades de capturar a les preses, mentre que la funció dels mascles és defensar el territori davant dels competidors o els enemics. Poden córrer fins a 60 km/h, però només durant uns pocs metres, de manera que han d’utilitzar estratègies de camuflatge per aproximar-se a les seves possibles víctimes. L’eficàcia dels atacs no és massa elevada, ja que en general només té èxit un de cada quatre intents. Un cop capturades, les preses són menjades per tots els membres del grup.

El lleó ha estat caçat i perseguit per l’home des de temps immemorials i les grans extensions salvatges on abundin les seves preses cada vegada són més escasses, de manera que avui només resten poblacions significatives a l’interior dels parcs nacionals i altres zones protegides.