Pitó de l'índia

Python molurus molurus

El pitó de l’Índia, Python molurus molurus, és una de les dues subespècies de Python molurus que hi ha i la seva àrea de distribució inclou l’Índia, el Pakistan, el Nepal i Sri Lanka. L’altra subespècie és el pitó de Birmània, Python molurus bivittatus, que viu al sud de la Xina, l’est de l’Índia, Birmània, Indoxina, Malàisia i Indonèsia. És molt més corpulenta que les altres espècies de pitons, ja que un exemplar de 5 m pot pesar uns 90 kg. És la coneguda serp recreada per Kipling a El llibre de la selva.

Hàbitat Natural

El Pakistan, l’Índia, el Nepal i Sri Lanka.

El Pakistan, l’Índia, el Nepal i Sri Lanka
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
No avaluat

Taxonomia

Classe
Reptilia
Ordre
Squamata
Família
Boidae

Característiques físiques

70-90
Birth Weight:
4 - 6 m
més de 20 anys en captivitat

Biologia

Habitat
Selva
Vida social
Solitària
Alimentació
Carnívora

Reproducció

Gestació
50 - 90
Dies
Cria
10 -107 ous

Descobreix com són

Biologia

Descripció

El cap del pitó de l’Índia és relativament petit i el cos, massís. Té fossetes labials i pot arribar fins als 6 m encara que normalment no supera els 4 o 5. És de color verdós clar amb grans taques rectangulars irregulars a l’esquena. Als costats i al cap presenta un dibuix en forma d’i grega invertida sobre el fons rosat. El cap presenta un dibuix negre en forma de punta de llança que surt del coll i arriba fins al musell. L’extrem de la cua és prènsil.

Hàbitat

És una espècie adaptable a gran varietat d’hàbitats, pantans, maresmes, selves plujoses, zones rocoses, arrossars, vores de rius o prop de petits pobles, però sempre no massa lluny d’una font d’aigua permanent.

Alimentació

Grans depredadors, s’alimenten de mamífers, aus i rèptils. Els grans exemplars arriben a menjar animals de tanta grandària com porcs senglars i cérvols joves, encara que prefereixen preses més petites, preferentment rosegadors de la mida d’una rata.

Reproducció

Depenent de la mida de la femella, la posta és més gran o més petita i poden variar des de 10 fins a 107 ous, que la femella cova amb el cos enrotllat al seu voltant. Contínues i visibles contraccions musculars eleven la temperatura corporal de l’animal i proporcionen un augment de la temperatura d’incubació dels ous, que dura entre dos i tres mesos. Les cries mesuren uns 50 cm de longitud en el moment de néixer.

Conducta

Com a aspecte curiós per tractar-se d’un bòid tropical, les poblacions del nord de la seva àrea de distribució hivernen durant un curt període de temps. Com tots els bòids no té verí i mata les preses per constricció, envoltant-les amb els anells.

Estatus i programes de conservació

Els principals perills per a aquesta espècie són la destrucció de l’hàbitat i la cacera excessiva per a l’alimentació humana i per aconseguir la seva pell, molt apreciada en el comerç de marroquineria.