Becplaner rosat

Platalea ajaja

Els becplaners deuen el nom a la forma del bec. Estan especialitzats en la filtració de llims, on troben els petits invertebrats dels quals s’alimenten. El seu règim alimentari es compon, a més, de peixos i amfibis. L’àrea de distribució del becplaner rosat és molt àmplia, ja que s’estén des del sud dels Estats Units, a través de l’Amèrica Central i diferents illes del Carib, fins al nord de l’Argentina. Cria en colònies més o menys nombroses i fa els nius en arbres i arbusts en zones properes a l’aigua.

Hàbitat Natural

Àrees humides obertes des del sud dels Estats Units fins al nord de l'Argentina.

Becplaner rosat
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
Preocupació menor

Taxonomia

Classe
Aves
Ordre
Ciconiiformes
Família
Columbidae

Característiques físiques

1-1,5 kg
Birth Weight:
70 - 95 cm
Més de 28 anys

Biologia

Habitat
Aiguamolls
Vida social
Gregària
Alimentació
Filtradora

Reproducció

Gestació
21-23
Dies
Cria
1 a 5

Descobreix com són

Biologia

Descripció

Els becs planers deuen el nom a la forma del bec característic. El plomatge és de color rosat a tot arreu, tot i que s’intensifica en diferents graus a les ales i el pit. El cap és de color grisós, el clatell, negre i el coll i les espatlles, blanques. Les potes i els dits són d’un intens color rosat. L'ull és de color vermell.

Hàbitat

L’àrea de distribució és molt àmplia, ja que s'estén des del sud dels EUA i el nord de Mèxic, a través de l'Amèrica central i de diferents illes del Carib, fins al nord de l'Argentina, i ocupa tot tipus d’ambients aquàtics d’aigua dolça o salada.

Alimentació

És un ocell que empra el bec, òrgan molt especialitzat en la filtració de llims, on es troben els petits invertebrats dels quals s’alimenta. Malgrat tot, completa la dieta amb peixos i amfibis.

Reproducció

Cria en colònies més o menys nombroses i fa els nius dalt d'arbusts i arbres en zones properes a l'aigua. Construeix un niu en una plataforma de branques i matèria vegetal on diposita entre dos i tres ous que cova durant 22 dies.

Conducta

Considerat sedentari, només esdevé migrador parcial a les parts més septentrionals de la seva àrea de distribució. Té un comportament hivernant a les costes pacífiques i atlàntiques de tot l’Amèrica central.

Estatus i programes de conservació

Malgrat que durant el segle passat va patir la persecució de l’ésser humà per obtenir-ne les plomes, molt apreciades en la indústria dels barrets, és encara una espècie comuna en moltes zones de l’àrea de distribució, malgrat que en moltes altres està desapareixent a causa de la destrucció del seu hàbitat.