Mara

Dolichotis patagonum

La mara, també anomenada llebre de la Patagònia malgrat no pertànyer a l’ordre dels lagomorfs, és un gran rosegador de fins a 12 kg de pes. És força característica la posició vigilant que adopta quan seu sobre les natges de manera similar com ho fa un gos.

 

Està distribuïda per les estepes patagòniques, a l’Amèrica del Sud, on es protegeix a les galeries que ella mateixa excava. S’alimenta de tota mena de vegetals i pràcticament no necessita beure aigua.

Hàbitat Natural

Patagònia, sud de l’Argentina.

Mara
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
Casi amenaçada

Taxonomia

Classe
Mammalia
Ordre
Rodentia
Família
Caviidae

Característiques físiques

8-12 kg
Birth Weight: 400-450 g
60-80 cm
més de 10 anys en captivitat

Biologia

Habitat
Sabana
Vida social
Gregària
Alimentació
Herbívora

Reproducció

Gestació
91-101
Dies
Cria
1-3, normalment 2

Descobreix com són

Biologia

Descripció

És un dels rosegadors més grans del món, amb un pes mitjà d’uns 8 kg, però que pot arribar fins a 12 kg, i una alçada de gairebé mig metre. Es caracteritza per tenir unes potes fortes i llargues que li permeten córrer a una velocitat de més de 45 km/h, que pot mantenir llargues distàncies.

Hàbitat

Viu exclusivament a la Patagònia, al sud de l'Argentina, especialment en estepes semiàrides i semideserts d'arbustos espinosos amb amplis espais que li permeten localitzar els predadors a una distància suficient per poder-los defugir.

Alimentació

S’alimenta de tota mena de matèria vegetal i pràcticament no necessita beure aigua.

Reproducció

La gestació dura al voltant dels tres mesos i neixen entre una i tres cries en cada part, molt sovint dues, i es poden reproduir tres o quatre cops a l’any. Els primers dies els petits resten dins d’un cau subterrani comunitari i les mares els visiten diverses vegades al dia per alletar-los.

Conducta

És una espècie monògama en la qual la parella manté uns vincles molt estrets i estables al llarg del temps. Viuen en petits territoris familiars, però a l'època de reproducció, diverses parelles tenen les cries en un mateix cau subterrani comunitari i, en alguns llocs on l'aliment és especialment abundant durant determinades èpoques de l'any, es poden agrupar més de cent animals durant un cert temps.

Estatus i programes de conservació

Malgrat que ocupa una extensa àrea de distribució, les poblacions estan disminuint darrerament a causa de la pèrdua d’hàbitat per l’expansió de l’agricultura, la caça directa i la competència provocada per les espècies d’herbívors introduïdes en moltes zones de la pampa argentina on viu. Segons la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura), la davallada de l’espècie pot haver arribat fins a un 30% durant els darrers deu anys.