Tortuga d'aigua negra

Siebenrockiella crassicollis

Tortuga d’aigua de coloració quasi totalment negra i una closca de fins a 20 cm de llargària, habita tota mena de masses d’aigua de no massa fondària i envoltades d’abundant vegetació del sud-est asiàtic, des del Vietnam i Cambodja fins a les illes de Sumatra, Java i Borneo. D’alimentació carnívora, menja petits animals com cucs, llimacs, cargols, capgrossos, peixets i invertebrats aquàtics. Es troba avui en perill a causa de l’excés de captures per al consum humà, la seva utilització en la medicina tradicional xinesa i el comerç d’animals de companyia.

Hàbitat Natural

Sud-est asiàtic: el Vietnam, Tailàndia, Cambodja, Birmània, Malàisia, Singapur, Sumatra, Java i Borneo.

Sud-est asiàtic: el Vietnam, Tailàndia, Cambodja, Birmània, Malàisia, Singapur, Sumatra, Java i Borneo.
 • Distribució / Resident
 • Reproductor
 • Hivernant
 • Subespècies

Grau de risc

 • Extinta
 • Extinta en estat salvatge
 • En perill crític
 • En perill
 • Vulnerable
 • Gairebé amenaçat
 • Preocupació menor
 • Dades insuficients
 • No avaluada
Vulnerable

Taxonomia

Classe
Reptilia
Ordre
Testudinata
Família
Emydidae

Característiques físiques

1 - 2 Kg
Birth Weight:
< 20 cm
15 - 20 anys

Biologia

Habitat
Aigua dolça
Vida social
Solitària
Alimentació
Carnívora

Reproducció

Gestació
64 - 84
Dies
Cria
1 - 2 ous

Descobreix com són

Biologia

Descripció

És pràcticament tota d’un color uniforme negre, gris o marró fosc, excepte per la presència al cap d’algunes taques de color blanc o groc pàl·lid. Presenta una closca relativament aplanada, ovalada, relativament serrada pel marge posterior i amb una lleugera quilla que pot desaparèixer amb l’edat. Pot arribar a fer 20 centímetres. El plastró és de color groc amb un dibuix fosc que va augmentant amb l’edat i que arriba a cobrir per complet la coloració groga. El coll i les extremitats també són de color negre.

Hàbitat

Habita masses d’aigua com rius, rierols, llacunes, estanys, pantans i maresmes, amb preferència per les zones amb corrents lents, fons tous i vegetació abundant.

Alimentació

Predominantment carnívora, la tortuga d’aigua negra s’alimenta de cucs de terra, cargols, llimacs, gambetes i altres invertebrats aquàtics, petits peixos i amfibis, així com de carronya d’animals morts o bé moribunds i esporàdicament alguna planta.

Reproducció

Pot fer fins a tres o quatre postes d’un o dos ous allargats durant el període reproductor, que s’estén des de l’abril fins al juny. Els ous són covats durant 68 a 84 dies, després dels quals emergeixen les diminutes cries, que mesuren menys de cinc centímetres de closca.

Conducta

És una espècie essencialment aquàtica que passa la major part del dia dins de l’aigua, sovint parcialment enterrada en el fang del fons. La majoria del menjar el captura i l’ingereix també sota l’aigua, tot i que durant la nit es pot aventurar al terra per alimentar-se o aparellar-se.

Estatus i programes de conservació

Les poblacions han disminuït molt les darreres dècades a causa de l'excés de captures per al consum humà, la seva utilització en la medicina tradicional xinesa i el comerç d’animals de companyia, així només en resten petits nuclis aïllats en gran part de la seva àrea de distribució. El Parc Zoològic de Barcelona participa en el Llibre de Registre Europeu (ESB) d'aquesta espècie en captivitat.