Conservació del ximpanzé al Senegal
Conservació del ximpanzé al Senegal

L'Institut Jane Goodall Espanya (IJGE) realitza des de 2009 programes de conservació i investigació de ximpanzés salvatges a Senegal i Guinea, així com projectes de desenvolupament sostenible i educació ambiental amb la comunitat local. El principal objectiu de l'IJG és la conservació del ximpanzé d'Àfrica Occidental, Pan troglodytes verus, una subespècie críticament amenaçada segons la UICN, amb una població estimada de 500 individus a Senegal. Les seves principals amenaces en aquesta àrea són la desforestació i la fragmentació de l'hàbitat causada per les activitats humanes. Al mateix temps, l'IJG treballa en la millora dels mitjans de subsistència de la comunitat local, ajudant a les persones a administrar els recursos naturals de manera sostenible, promovent la seguretat alimentària i oferint capacitació i educació ambiental.

L'IJG desenvolupa el seu treball principalment a l'àrea de la Reserva Natural Comunitària de Dindéfélo (RNCD), que inclou 12 pobles, ubicats al sud-est de Senegal, a la regió de Kedougou. El RNCD es va crear el 2010 i rep l'assistència tècnica de l'equip de IJGE, amb l'objectiu d'ajudar a assolir els objectius de conservació en aquest hàbitat únic per a aquesta subespècie de ximpanzés en greu perill d'extinció.

Un dels principals objectius del IJG és el seguiment ecològic i etològic dels grups de ximpanzés de la RNCD, així com la prospecció d’àrees adjacents per la implantació de programes de conservació de l’hàbitat. En aquests darrers anys s’han realitzat gran diversitat de projectes de recerca gràcies al suport de diverses institucions con la Fundació Barcelona Zoo (a través de beques PRIC i beca Floquet de Neu), EAZA, Fundación Biodiversidad o USAID i la col·laboració d’universitats europees (Universitat de Girona, Oxford Brookes University o University of Oslo).

La col·laboració entre l’IJG i la Fundació Barcelona Zoo té els següents objectius prioritaris: (1) Obtenció de dades sobre l’ecologia i l’etologia dels diferents subgrups de ximpanzés de la RNCD per continuar amb l’estudi longitudinal iniciat el 2009, (2) Estudi sobre l’impacte de l’habituació en el comportament dels ximpanzés i anàlisi de possibles conflictes amb les comunitats humanes de la RNCD, i (3) Prospecció per localitzar les zones amb presència de ximpanzés al nord de Guinea de cara a la implantació d’una futura àrea protegida transfronterera (Reserva del Fouta Jallon).