El Zoo acull aquest divendres el fòrum anual del Comité Español de la UICN

XIII Foro internacional de conservación de la naturaleza CeUICN

 

Coincidint amb la celebració del nostre 125è aniversari, acollim aquest any el XIII Foro internacional de conservación de la naturaleza organitzat pel Comité Español de la Unió internacional per a la conservació de la natura (UICN) que tindrà lloc aquest divendres 10 de novembre amb el lema “El espíritu de Hawaii: UICN en movimiento, retos para la membresía”.

 

La jornada està principalment adreçada a membres de la UICN i responsables de les administracions públiques en matèria de biodiversitat i geodiversitat, però també estan obertes a ONG, investigadors en conservació de la natura i públic interessat en general. Fins ara hi ha apuntades prop de 60 persones però la inscripció, que és gratuïta,  continuarà oberta tota la setmana.

 

 

Què és la Unió internacional per a la conservació de la natura (UICN)?

La Unió internacional per a la conservació de la natura (UICN) és la major xarxa mediambiental del món. Creada el 1948, està integrada per més de 16.000 experts i 1.300 entitats membres que inclouen estats i agències governamentals, ONG de tota mida, agències de desenvolupament econòmic, institucions acadèmiques i científiques, així com associacions empresarials, distribuïdes en 160 països. Cada quatre anys, celebra un congrés mundial, i el seu objectiu fonamental és la conservació del patrimoni natural biològic i geològic. El Zoo de Barcelona n’és membre des de l’any 1988.

 

El Comité Español de la UICN (CeUICN) agrupa a 36 d’aquestes entitats entre organismes governamentals i ONG, i actua com a plataforma de trobada i debat facilitant l’intercanvi d’experiències gràcies a les xarxes de coneixement de la UICN i impulsant la cooperació entre els seus membres. El Foro de Conservación de la Naturaleza és la principal trobada anual del CeUICN on es debat l’abast i encaix dels interessos i activitats dels membres en els programes i iniciatives de la UICN.

 

XIII Foro internacional de conservación de la naturaleza

Divendres 10 de novembre

 

Després de la celebració del congrés mundial de la natura de la UICN l’any passat a Hawaii sota el lema “Planeta a la cruïlla”, el  CeUICN vol respondre a la crida que es va llançar a “Navegar l’illa Terra” per tal de donar resposta als desafiaments globals i cultivar una cultura de la conservació.

 

El fòrum que es reuneix aquest divendres 10 de novembre abordarà temes diversos com el significat de l’esperit de Hawaii, els programes europeus i mediterranis de la UICN, les diverses iniciatives liderades des de Catalunya i l’Estat Espanyol; el paper de les ONG; els valors culturals i espirituals de la UICN i les anomenades “solucions basades en la natura”.

 

Gasela Dorcas
El projecte de conservació de la gasela Dorcas al Senegal en què participem és un exemple
exitós de
One plan approach

 

El programa inclourà una visita al Zoo i una xerrada a càrrec del cap de recerca i conservació, Josep Mª Alonso, sobre el paper dels zoos en la conservació i el seu compromís amb les darreres propostes de la UICN i en concret el One plan approach, una estratègia ja aplicada al Zoo que integra la conservació dintre i fora dels hàbitats naturals com a eina eficaç per combatre la pèrdua de biodiversitat i cada cop més necessària en un món on les espècies amenaçades no deixen de créixer any rere any.

 

La tarda anterior, dijous 9, estarà dedicada als membres del CeUICN, que mantindran una reunió de la seva Junta Directiva i l’Assemblea de membres.

 

 

Les reunions tindran lloc a la carpa de la Dama del Paraigua del Zoo.

 

Per a qualsevol consulta et pots adreçar a comite@uicn.es

T. 951 19 75 86