Actualitzades importants eines per a l’estudi dels ocells

Mallarenga siberiana. Àlex Mascarell

Mallarenga capblanca (Cyanistes cyanus). Il·lustració Àlex Mascarell.

 

 

Més de 20 anys després del primer Atles dels ocells reproductors d'Europa, ha vist la llum l'European Breeding Bird Atlas 2, l’EBBA2, que presenta actualitzada la distribució, abundància i canvis en les poblacions dels ocells d'Europa del 2013 al 2017. Recopilar informació de 50 països ha estat un dels majors projectes ornitològics mai empresos i ha estat possible gràcies a la feina en xarxa de moltes persones, inclosos 120.000 voluntaris que “s’han repartit” el continent, dividint-lo en 110 quadrats de 50x50 Km2!

 

Aquest projecte ha estat impulsat pel European Bird Census Council, associació internacional que aplega museus i associacions ornitològiques de tots els països d’Europa, i l’ha coordinat l’Institut Català d’Ornitologia, juntament amb la Societat Ornitològica Txeca.

 

La presentació d’aquesta obra magna va estar a l’alçada de la gran expectació que va despertar entre el món dels ornitòlegs i amants de la natura. El dia 3 hi va haver una presentació internacional en streaming per Youtube des del Museu de Ciències Naturals, seu de l’ICO, que ja han seguit gairebé 3.000 persones, i l’endemà vam fer des del Zoo la presentació en català des d’una perspectiva més local. Van donar la benvinguda a l’acte del Zoo la Laia Bonet, presidenta de la Fundació Barcelona Zoo, l’Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i en Ferran Miralles, director general de Polítiques ambientals i medi natural de la Generalitat. Per a la conducció de la presentació, vam comptar amb la biòloga i presentadora de documentals Evelyn Mares i amb intervencions de totes les entitats que han col·laborat en el projecte a casa nostra: l’ICO, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals CREAF, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i la Fundació Barcelona Zoo. Prop de 2.000 persones han seguit aquesta presentació i vosaltres també ho podeu fer si us interessa. I si voleu conèixer tots els detalls de l’elaboració d’una obra d’aquesta magnitud us animem a veure el Taller internacional sobre l’Atles que es va emetre en directe el dia 3 de desembre.

 

El Zoo de Barcelona ha ajudat a finançar aquest projecte i el nostre company i il·lustrador Àlex Mascarell ha estat un dels 46 artistes de 18 països que han dibuixat les il·lustracions dels 596 ocells reproductors que recull l’atles. 

 

Vegeu el vídeo del making off de l'Atles! 

 

 

EBBA2
Editat per l'EBCC i Lynx Edicions

 

 

Dins d’una altra camp de la ciència, concretament de la lexicografia, es troba el Diccionari dels ocells del món que es torna a actualitzar per segona vegada aquest any amb la incorporació de 691 denominacions relatives a 677 espècies d’11 famílies d’ocells passeriformes. El Diccionari és una iniciativa de l’Institut Català d’Ornitologia, el Termcat i la Fundació Barcelona Zoo. Des que aquesta obra en línia es va publicar el 2017, ja ha incorporat més de 8.000 denominacions d’ocells en català. Aquesta actualització inclou noves il·lustracions cedides també pel nostre company Àlex Mascarell, que és membre de l’equip de coordinadors científics de l’obra.

 

El Zoo de Barcelona col·labora des de fa molts anys amb el Termcat per posar nom a les espècies animals que no en tenen. Un autèntic tresor lingüístic que moltes llengües no posseeixen. N’estem molt satisfets!

 

+ Info 

 

Diccionari dels ocells del món
Foto Termcat