Ajuda a perseguir el mosquit tigre!

Mosquit tigre
Fotos Mosquito Alert CC-BY

 

Sabies que el mosquit tigre comença a aparèixer a la primavera i pot estar actiu fins a finals de novembre? A la ciutat de Barcelona ja fa més de 10 anys que aquest insecte invasor va arribar i des de llavors no ha estat gens fàcil controlar-ne la població. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ja té identificades 60 zones de risc per tota la ciutat, en les quals s’hi acostuma a acumular aigua i es converteixen en llocs de cria de mosquit tigre.  

 

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és un insecte invasor i vector de malalties com el dengue, el Zika i la Chikungunya, amb un cicle de vida molt ràpid. Acostuma a criar a llocs urbans amb aigua acumulada i normalment són llocs amagats. Per això, el projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert té com a objectiu implicar la ciutadania en la lluita contra el mosquit tigre i sumar esforços entre científics, gestors de salut pública i ciutadans per conèixer millor aquesta espècie i evitar que proliferi.

 

 

Participa amb l’app Mosquito Alert i contribueix a la ciència

 

  1. Descarrega’t l’app Mosquito Alert:  la trobaràs a Google Play i a l’App Store.
  2. Atrapa el mosquit i identifica’l: si has vist un mosquit i sospites que és tigre, fixa’t bé en la seva aparença. Si és negre, té ratlles blanques al cos i a les potes i té una sola ratlla al cap, és mosquit tigre.
  3. Fes-li una foto i envia-la amb l’app: intenta que es vegi tot el seu cos i sobretot, la ratlla del cap. L’equip d’experts identificarà la foto i et dirà a través d’un missatge quin mosquit és o bé si necessiten més informació.
  4. Consulta el mapa: el mapa d’observacions de Mosquito Alert recull tots els avisos fets per la ciutadania amb l’app.

 

 

App Mosquito Alert

 

 

Totes les fotos que envia la ciutadania es publiquen al mapa d’observacions de Mosquito Alert. Es tracta d’un mapa interactiu que permet consultar totes les observacions des de 2014 fins a l’actualitat, amb la possibilitat d’aplicar filtres temporals i un cercador de municipis. El mapa també mostra els llocs de cria que també pot enviar la gent amb l’app. Gràcies a aquest mapa col·laboratiu els professionals i els científics poden utilitzar aquestes dades per millorar les estratègies de control del mosquit tigre. 

 

Mapa parc Ciutadella
Exemple d'ubicacions al mapa d'observacions.

 

 

El projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert està coordinat pels centres de recerca CREAF, CEAB-CSIC i ICREA, amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” i el cofinançament de Dipsalut (Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona). El Zoo col·labora en aquest projecte amb una campanya informativa en el marc del projecte PICAT (Plataforma Integral per al Control d’Arbovirosis a Catalunya), projecte nºSLT002/16/00466, finançat per la Generalitat de Catalunya - Departament de Salut i liderat per l’Institut de Recerca Vall d’Hebron.

 

 

Descarrega el díptic informatiu de Mosquito Alert. 

 

I alguns trucs que et poden ajudar:

3 coses que has de saber per no confondre el mosquit tigre.

Com fotografiar millor el mosquit.