Benvinguda al Zoo de Barcelona

Zoo Barcelona

 

Des del Zoo de Barcelona donem la benvinguda a la Thembi, la petita cria de girafa de Rothschild (Giraffa camelopardalis rothschildi), una femella que ha nascut el 10 de febrer d’aquest 2020.

 

La seva mare es diu Nuru, té deu anys i va arribar al Zoo de Barcelona l’any 2011 procedent del Zoo d’Emmen.

 

 

L'actual instal·lació de girafes ha permès que els visitants poguessin gaudir del part del cadell, sense que la mare ni la petita girafa se sentissin molestes ni amenaçades.

zoo

La cria de girafa passarà uns quants dies als dormitoris de la instal·lació de les girafes, amb la seva mare, abans de reunir-se amb la resta del grup. Així, l'equip de cuidadores i cuidadors poden atendre amb més cura les necessitats de totes dues.

La gestació de les girafes dura de 450 a 468 dies i pareixen, per norma general, una sola cria que ja fa quasi dos metres d’alçada en néixer. A diferència del que passa en la majoria dels mamífers, la mare dóna a llum dreta i, fins i tot, mentre camina. Durant les dues primeres setmanes de vida passen la major part del temps ajagudes, protegides per la mare. Mentre que les girafes adultes són massa grans per ser atacades per la majoria dels depredadors, les més joves poden ser presa de lleons, lleopards, hienes i licaons.

 

El Zoo de Barcelona ha col·laborat en un estudi de cognició de les girafes juntament amb el Zoo de Leipzig, cosa que ha permès que un investigador treballés a les instal·lacions d'aquests animals per aprendre aspectes desconeguts sobre el seu comportament social. Això serà molt important de cara a millorar el seu benestar i per als treballs de conservació in situ que caldrà afrontar des de la comunitat científica i zoològica, conjuntament amb les administracions dels països nadius de les girafes.

 

Les girafes del Zoo de Barcelona pertanyen a la subespècie de girafa de Rothschild, que és endèmica d'una petita àrea d'Uganda i Kènia.

 

zoo

El Zoo participa en el Programa Europeu de Conservació (EEP) de girafes, a qui la IUCN (Unió Internacional per la Conservació de la Natura) considera que es troben en grau “gairebé amenaçada“, ja que, malgrat que hi ha 7 poblacions viables, només resten 1399 individus en llibertat.

Antigament la girafa s'estenia per gran part d'Àfrica, però la progressiva desertització del seu hàbitat a causa de les activitats humanes, com la desforestació; l’expansió de la ramaderia, l'agricultura i les explotacions mineres; el canvi climàtic; la caça furtiva i les conseqüències dels conflictes geopolítics que afecten part del continent africà, ha restringit molt la seva àrea de distribució i en resten grans poblacions tan sols dins dels parcs nacionals i altres àrees protegides.

La circumstància d’aquestes poblacions i la pressió antròpica que pateixen aquestes girafes fa imprescindible l’existència d’aquesta espècie en parcs zoològics amb l’objectiu de crear un reservori de més de 500 individus per a possibles reintroduccions, quan les condicions dels seus hàbitats naturals ho facin viable.

 

Aquest fet és un bon exemple del nou pla estratègic del Zoo aprovat per l’Ajuntament de Barcelona, el qual defineix diferents hàbitats pels quals el Zoo aposta de manera decisiva. Un d’aquests hàbitats és el del Sahel, que es troba en greu perill pel canvi climàtic i que resulta clau per a frenar l’avanç del desert cap al sud, on predominen les sabanes i les selves.

 

 

zooLa tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha celebrat el naixement de la girafa com un pas més del Zoo de Barcelona per seguir progressant en la conservació de la natura. “Treballar per les espècies amenaçades o amb disminució d'individus és fonamental per aturar la pèrdua de biodiversitat del planeta”, ha declarat.

 

El nou model del Zoo de Barcelona preveu que esdevingui un centre de referència de primer ordre en la conservació i preservació de la biodiversitat i en la cura del benestar dels animals. Per aquesta raó, el Zoo mostra un compromís ferm per preservar la biodiversitat d’arreu del món, amb projectes de suport i conservació in situ i ex situ; sempre apostant pel treball a la natura, en els hàbitats i per als hàbitats de les espècies, atès que la causa principal de la seva desaparició és la destrucció dels ecosistemes.

 

Des de la Fundació Barcelona Zoo s'està estudiant un projecte de col·laboració amb les autoritats del Níger i del Senegal, per a la conservació in situ (a la natura) de la subespècie de girafa peralta, pròpia del Sahel, i poder assegurar així la supervivència del reduït i amenaçat grup de girafes que resten en aquesta bioregió.