Concedit un Projecte LIFE per a la conservació del tritó del Montseny

trito

El projecte de conservació del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), coordinat per la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració del Zoo,  la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i Forestal Catalana, ha estat seleccionat com a Projecte LIFE per la Unió Europea. El Programa LIFE és l’instrument financer de la Unió Europea dedicat al medi ambient. Aquest projecte promourà en els propers anys accions per a millorar l’estat de conservació d’aquesta espècie greument amenaçada i el seu hàbitat de ribera.

 

Algunes d’aquestes accions consistiran a reduir les amenaces identificades sobre el tritó del Montseny, millorar l’estat de l’aigua dels torrents del Parc Natural del Montseny, ampliar l’àrea de distribució de l’espècie a través de la reintroducció d’exemplars criats en captivitat, assegurar la seva variabilitat genètica i conscienciar sobre la importància d’aquesta espècie, entre d’altres.

 

Aquest projecte implicarà per al Zoo una important dotació econòmica de més de 400.000 euros, procedents dels fons europeus, que es destinaran a l’ampliació de les instal·lacions dedicades a la cria d’aquesta espècie i a la creació d’una sala educativa on s’explicarà la importància del tritó i de la fauna dels torrents de muntanya del Montseny. Amb la posada en marxa d’aquest programa es donarà un impuls a la labor que vam iniciar fa 4 anys amb la instal·lació de reproducció del tritó, i que tants bons resultats està aportant a la conservació d’aquesta espècie autòctona.

 

Situació de l’espècie

 

L’any 2005 va ser descoberta una nova espècie d’amfibi al massís del Montseny, el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), endèmic del parc i l’amfibi més amenaçat de l’Europa occidental.  De seguida es va posar en marxa un programa de conservació per part de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per garantir-ne la supervivència, i l’any 2007 es va començar un programa pilot de reproducció en captivitat d’aquesta espècie al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa al qual es va sumar fa quatre anys el Zoo de Barcelona per tal d’augmentar les possibilitats de futur per a l’espècie en cas d’una situació crítica.

amenaçat

 

En els darrers anys, la població de tritons autòctons ha minvat un 15% i actualment l’espècie està catalogada en perill crític d’extinció a la llista vermella de la UICN. També està protegit per les lleis estatals i les catalanes. La supervivència d'aquesta espècie està íntimament lligada a la conservació dels medis aquàtics, però també de les masses forestals que els envolten.