El Terrari acull una serp de ferradura procedent d’un centre de rescat

Serp de ferradura

 

Des de fa poc, pot veure’s a la instal·lació de serps del bosc mediterrani del Terrari del Zoo una serp o colobra de ferradura (Hemorrhois hippocrepis), una serp que pot mesurar fins a 1,80m, encara que generalment més petita, i que deu el seu nom al dibuix en forma de ferradura que té a la part posterior del cap.

 

 

El seu estat a la natura no és crític, però està protegida per la legislació estatal i catalana perquè l’acció de l’home posa en perill les seves poblacions. La Unió internacional per a la conservació de la natura (UICN) la classifica com a espècie en situació de preocupació menor a la seva llista vermella d’espècies amenaçades.

 

 

Es tracta d’una serp àgil que habita generalment a llocs secs i rocallosos de vegetació  arbustiva mediterrània fins als 600 metres d’altura. La seva alimentació la formen ocells, llangardaixos i petits mamífers; hiberna durant 4 o 5 mesos; es reprodueix  entre  l’abril i maig, i arriba a pondre de 5 a 9 ous.

 

 

No és una espècie verinosa i viu a zones càlides, al sud-oest d’Europa i nord d’Àfrica. A prop de Barcelona, la podem trobar a la serra del Garraf. L’exemplar que pots observar al Zoo procedeix del CRARC (Centre de recuperació d'amfibis i rèptils de Catalunya) i la seva exhibició ens permet conèixer millor la nostra fauna herpetològica.