Inaugurat el nou espai LIFE Tritó del Montseny del Zoo

Espai LIFE Tritó Montseny Zoo

 

Ahir al matí vam inaugurar un nou espai dedicat al tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), un amfibi en perill crític d’extinció que només viu a aquesta serralada i l’únic vertebrat endèmic de Catalunya. La nova instal·lació duplica els m2 destinats a la reproducció del tritó i incorpora una aula educativa per a la divulgació i l’educació ambiental que a través de jocs d’ordinador, vídeos, panells informatius, material interactiu i la propia observació dels aquaris dels tritons, servirà per informar sobre la biologia d’aquesta espècie i els esforços que es fan per evitar-ne l’extinció.

 

Inauguració Espai LIFE Tritó del Montseny
El director del Zoo Sito Alarcon i el comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona Frederic Ximeno adreçant-se als socis del projecte, mitjans i personal de la casa convidats a la inauguració.

 

 

Projecte LIFE de conservació del Tritó del Montseny

Aquesta actuació ha estat possible perquè el projecte de conservació del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), coordinat per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, Forestal Catalana i el Zoo, va ser seleccionat el 2016 com a Projecte LIFE per la Unió Europea. El programa de conservació del tritó del Montseny té un pressupost total de 2.971.276€, el 60% dels quals els aporta el Projecte LIFE, la qual cosa permetrà promoure accions per millorar l’estat de conservació d’aquesta espècie durant els pròxims anys i fins al 2020.

 

 

Algunes d’aquestes accions consistiran a reduir les amenaces identificades sobre el tritó del Montseny, millorar l’estat de l’aigua dels torrents del Parc Natural del Montseny, ampliar l’àrea de distribució de l’espècie a través de la reintroducció d’exemplars criats en captivitat, assegurar-ne la variabilitat genètica, i dedicar esforços especials a la conscienciació sobre la importància d’aquesta espècie.

 

 

Espai Life Tritó Montseny
La Débora Martínez és l'educadora especialitzada en la tasca divulgativa sobre el tritó.

 

 

En perill crític d’extinció

Les primeres poblacions d’aquest animal van ser descobertes el 1979, i es van atribuir a l’espècie tritó pirinenc. Més tard, el 2005, estudis morfològics van concloure que es tractava d’una espècie per si mateixa, el tritó del Montseny, amb dues subespècies, l’oriental i l’occidental.

En els darrers anys la població de tritons del Montseny ha disminuït un 15%, i s’ha convertit en l’amfibi més amenaçat de l’Europa Occidental, que apareix catalogat a la llista vermella de la UICN com a espècie en perill crític d’extinció. La supervivència d'aquesta espècie està íntimament lligada a la conservació dels medis aquàtics, però també de les masses forestals que les envolten.

 

 

Tritó del Montseny

 

 

Èxit de la cria en captivitat per a la reintroducció

Des del seu descobriment, de seguida es va posar en marxa un programa de conservació d’aquesta nova espècie per part de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i l’any 2007 se’n va començar un programa pilot de reproducció en al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa. Posteriorment s’hi van sumar el Zoo de Barcelona, fa sis anys, i el Centre de Fauna de Pont de Suert, per tal d’augmentar les possibilitats de futur per a l’espècie en cas d’una situació crítica. L’any passat des de Torreferrussa es van cedir 24 exemplars al Zoo de Chester (Anglaterra), un dels més prestigiosos en la recuperació d’amfibis, amb la mateixa finalitat.

 

Aquest any, des de l’inici de la temporada reproductiva, al maig, ja han nascut al Zoo 38 larves de tritó, que se sumen a les 11 nascudes l’any passat, i s'espera que en continuïn naixent fins a finals de setembre. Aquest mateix mes, els centres de Torreferrussa i Pont de Suert també han augmentat la capacitat de les seves instal·lacions de cria en captivitat del tritó.

 

 

Espai Life Tritó Montseny

 

 

Inauguració Espai LIFE Tritó del Montseny
En Manel Aresté, conservador d'amfibis i rèptils del Zoo explica la nostra tasca.

 

 

La finalitat del programa de cria és aconseguir prou exemplars per repoblar el seu hàbitat i reforçar les poblacions de tritó que ja s’hi han anat reintroduint durant els últims anys. Una bona notícia molt recent que confirma l’èxit del projecte és la troballa de la primera larva nascuda a la natura provinent d’exemplars reintroduïts en el passat: una gran satisfacció per a tots els que contribuïm a conservar la biodiversitat del Montseny –enguany ja 40 anys com a Reserva de la Biosfera.

 

L'Espai del Life del Tritó del Montseny dona un nou impuls a la col·laboració del Zoo en la conservació d’aquest petit amfibi de les nostres terres, i és un bon exemple del tipus de gestió integrada (divulgació, cria de l’espècie amenaçada i reintroducció al medi), que volem tirar endavant amb el nostre nou Pla estratègic.

 

 

Espai Life Tritó Montseny
El conte del tritó a l'entrada de l'espai.

 

 

Pots seguir el dia a dia d’aquest projecte a les nostres xarxes i al compte de Twitter del Life Tritó Montseny.