Jardineria zoològica

Jardineria zoològica

 

El Zoo, a més de ser un centre dedicat al coneixement, la conservació i la recerca sobre la fauna, també és un jardí que acull una gran diversitat d’animals urbans. El seu arbrat i la gran quantitat d’arbusts i de parterres enjardinats que omplen el parc acullen molts ocells, algun petit mamífer i un gran nombre d’invertebrats.

 

La jardineria tradicional està enfocada cap a l’ornamentació i té poc en compte aquesta fauna silvestre que viu als nostres jardins i que els fan servir com a hàbitat. Seguint indicacions de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i en línia amb les noves tendències en jardineria sostenible i de baix impacte ambiental, hem començant a fer alguns canvis en la gestió de la flora del nostre parc i a crear àrees propícies per al desenvolupament de la fauna urbana. Tots els punts verds de la ciutat són necessaris per a aquests animals que busquen refugi per allunyar-se d’àrees més hostils, amagar-se entre la fullaraca, fer niu sota els arbusts o a sobre dels troncs, aprofitar la producció de fruits i flors per poder alimentar-se i utilitzar l’aigua de llacs i fonts.

 

 

Abella i flor d'espígol
Una abella a l'espígol acabat de plantar al Zoo

 

 

Iniciem doncs un projecte del que hem batejat com a jardineria zoològica, una manera diferent d’entendre el jardí que permeti afavorir la biodiversitat

 

Què estem fent per afavorir la presència de fauna urbana al Zoo?

Aquestes són algunes de les accions que hem començat a posar en marxa:

 

  • Acotar àrees del Zoo per deixar-hi créixer lliurement el prat existent i afavorir el lliure creixement de la flora espontània, gramínies i altres “males herbes” que poden ser hàbitats idonis per a invertebrats.

 

  • Disminuir la sega en altres parterres per tal de deixar que hi creixin les flors.

 

  • Dedicar més espai als arbusts autòctons que cal regar menys i que tenen flors i fruits nutricis per a les larves de les papallones i altres insectes. Un exemple n’és una gran franja de 126 m2 al costat dels bisons, tocant a la tanca del Parlament.

 

  • Incorporar més plantes amb flors com a font de nèctar per afavorir la presència dels insectes pol·linitzadors. N’hem plantat al Jardí de les papallones de la Granja, als parterres de davant de les mangostes i les trenques, i al costat del Palmerar.

 

  • Crear corredors verds per on es puguin moure les espècies de fauna urbana presents al nostre jardí, com els eriçons o els tòtils.

 

  • Dissenyar retolació que expliqui aquesta mena de jardineria i els espais que hi dediquem perquè tothom entengui que encara que poden semblar menys bonics són en realitat àrees d’alta biodiversitat molt interessants d’observar!

 

 

Vanessa cardui, migradora dels cards
Migradora dels cards (Vanessa cardui)

 

 

 

Els resultats d’algunes d’aquests actuacions han estat realment ràpids i val la pena desviar de tant en tant la mirada dels animals més grans que viuen dintre de les instal·lacions del nostre parc i fixar-se també en les abelles, papallones i altres insectes que han vingut de seguida atrets per la nova flora dels parterres i petits prats que omplen de vida i color el jardí urbà del Zoo.

 

 

Casal primavera, activitat jardineria zoològica
Els nens i nenes del Casal de primavera de Setmana Santa també ens van ajudar a plantar flora que atrau  els insectes pol·linitzadors.

 

 

Parterres amb flors al Zoo