Projecte educatiu Salvem el fartet!

Projecte educatiu Salvem el fartet!

Salvem el fartet! és un projecte educatiu que el Zoo du a terme en col·laboració amb el Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat i amb el suport de l’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris (AIZA), i que ens fa molta il·lusió. Te l’expliquem!

 

Després de molts anys de regressió del nombre d’exemplars d’aquest petit peix autòcton al Delta del Llobregat, el Consorci, amb el suport de la Societat d’Estudis Ictiològics (SEI) , va crear un pla de recuperació i conservació de l’espècie (Aphanius iberus) que incloïa també un projecte pedagògic, en el qual l’Escola del Zoo col·labora des del 2008, el Salvem el fartet! L’acció està adreçada a alumnes de Primària, i va començar per les poblacions locals més properes al Delta on s’havia d’incidir més fortament per sensibilitzar sobre la situació del fartet i la importància de conservar-lo. Va tenir tant d’èxit la iniciativa que es va anar ampliant a escoles de l’àmbit metropolità de Barcelona i en l’actualitat des del Zoo gestionem la participació de les escoles Sant Felip Neri, Fructuós Gelabert, Vila Olímpica, Dolors Monserdà Santapau i el Col·legi Claret de Barcelona, i l’escola Ventós i Mir de Badalona. A totes les volem felicitar per la seva implicació i entusiasme!

 

fartet

 

L’objectiu del projecte és donar a conèixer aquesta espècie en perill d’extinció, les amenaces que ha patit i pateix al medi natural, i implicar els alumnes directament en la seva conservació: els proporcionem exemplars adults i aquaris amb tot el que necessiten els fartets per viure bé i poder criar, i des del Zoo i el Consorci els assessorem en tot moment. Un cop els fartets han criat, durant el juny fem expedicions amb totes les escoles per alliberar els alevins i els adults en una bassa d’un dels espais protegits del Delta del Llobregat (Espai Natural El Remolar-Filipines), una gran recompensa a la feina feta, i una contribució important a la conservació del fartet!

 

El Zoo participa també directament en la conservació d’aquesta espècie a través de l’estudi i la cria a les instal·lacions per reforçar-ne les poblacions al Delta. La preservació de la biodiversitat més propera, i en especial la que es troba més amenaçada, és una de les nostres prioritats i intentem esmerçar-hi cada cop més esforços.