Una represa segura i plena de projectes

zoo barcelona

El Zoo torna a obrir a tota la ciutadania, i ho fem havent pres totes les mesures higièniques i de protecció per garantir una experiència segura a tots els nostres visitants. Reprenem l’activitat amb un aforament limitat al 50% de la capacitat del parc, i en un horari diari de 10h a 19h, amb les taquilles obertes fins a les 17h. 


Les instal·lacions del Zoo van quedar tancades el passat 14 de març seguint les indicacions de les autoritats sanitàries i en coordinació amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona i la Comissió de Seguiment de la crisi generada pel Coronavirus.

Durant tot aquest temps hem continuat treballant, sempre amb la màxima prioritat de garantir la seguretat del nostre personal i el benestar animal, com també la seguretat sanitària de tots els animals. També al llarg del confinament, gràcies al treball dels nostres cuidadors i veterinaris, els animals han estat ben atesos i ben alimentats, i hem seguit fent per a ells els programes d’enriquiment conductual habituals.
 

Entrada Zoo


Seguint les indicacions de les autoritats, els visitants hauran de respectar la distància de seguretat i l’ús obligatori de la mascareta, sempre que no es pugui mantenir aquesta distància de 2m. Per evitar la concentració de públic a les taquilles, recomanem la compra d’entrades anticipadament. A més, hem disposat per tot el Parc diversos punts de gel hidroalcohòlic, i diferents indicacions als visitants sobre com seguir totes les normes de seguretat estipulades. També hem reforçat la restauració del Parc amb punts mòbils adaptats a la nova realitat, que ofereixen una oferta de menjar variat i saludable.


Aquestes accions s’emmarquen en el projecte BCN Safe City que té com a objecte garantir mesures d’higiene i salut per oferir confiança i seguretat als espais de la Ciutat. En aquest sentit, el Zoo ha iniciat el procés de certificació Global Safe Site amb la qualificació Excellence, i rebrà també el segell Safe Tourism Certified, un distintiu de l’Institut per la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) que certifica aquells espais turístics que han implantat amb èxit el sistema de protocols de seguretat establerts i han posat en marxa un sistema de prevenció de riscos específics contra el coronavirus. 

 

Tornen els Casals del Zoo
Amb la reobertura del parc, tornen també els Casals del Zoo que han tingut una gran acollida amb més de 500 inscripcions. Els casals, que tindran lloc des del 29 de juny al 10 de setembre, estan dirigits a infants i joves fins als 16 anys, que aprendran sobre la natura que els envolta i adquiriran valors de respecte envers la conservació de la biodiversitat. Enguany, s’estructuraran en grups més reduïts i fixos, i se seguiran en tot moment les recomanacions sanitàries per garantir la seguretat d’infants i educadors. Les inscripcions continuen obertes i es fan a través del web del Zoo.
 

Casals Zoo

 


Una app ampliada per a una experiència més completa i personalitzada
Coincidint amb la reobertura, reestrenem l’app del Zoo, que a més d’informació sobre tot el que es pot veure i aprendre al Parc, s’ha renovat amb la proposta de rutes personalitzades en funció del temps disponible per a la visita i un nou joc que convida a explorar la biodiversitat del parc d’una manera lúdica i educativa. L’app serà també una eina àgil i directa per informar sobre novetats i mesures relacionades amb la situació sanitària actual. Està disponible, de manera gratuïta, des d’avui per a Android i en els propers dies per a iOS.

 

35è aniversari del Zoo Club
Durant el tancament de l’activitat per la crisi del Coronavirus, el Zoo ha posat en marxa l’ActiviZOO, un espai virtual amb jocs, contes, curiositats i recursos educatius per aprendre i jugar en família. Després de l’èxit assolit, s’ha decidit donar continuïtat a aquesta iniciativa com a contingut especial per als socis del Zoo Club. Un Zoo Club que aquest any celebra el seu 35è aniversari, i que ja prepara diverses accions, com la possibilitat que els socis i sòcies puguin convidar diversos familiars i amics i obtenir descomptes en les entrades. Tots els socis i sòcies del Zoo Club han vist com s’han perllongat els seus abonaments pel mateix període de temps en què el Parc s’ha mantingut tancat.

 

El Zoo més solidari
El tancament de les instal·lacions ha provocat que s’hagin hagut de suspendre diverses accions solidàries i ja s’està treballant per a la seva reprogramació per als pròxims mesos. La primera a recuperar-se serà la Dreamnight at the Zoo, dirigida a infants amb malalties o discapacitats greus. Es tracta de la catorzena edició d’aquesta festa solidària organitzada en col·laboració amb diferents hospitals i fundacions de l’Àrea Metropolitana, i tindrà lloc al setembre. L’últim trimestre de l’any acollirà altres trobades que ja són tradició, com la jornada Visió per a tothom amb la Fundació Ramon Martí i Bonet contra la ceguera, o El Dia amb més Cor, amb la col·laboració del Servei de Cardiologia Pediàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron.

 

La tasca de conservació i sensibilització no s’atura 
El treball per la conservació i preservació de les espècies i els seus hàbitats ha seguit el seu curs al Zoo. Durant els mesos de confinament, que recordem que ha coincidit amb la primavera --moment de màxima lluentor a la natura--,  al Zoo hi han nascut moltes espècies. Entre d’altres, una cria d’òrix blanc, extint a la natura, (Oryx dammah), un antílop sahelo-saherià extint a la natura i una altra de gasela Mohor (Nanger dama mhorr), una espècie en situació de gran vulnerabilitat segons la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), ambdues de la bioregió del Sahel, amb la qual mantenim un compromís històric per a la seva protecció i conservació. 
 

gasela mohor

 

Pel que fa a projectes als hàbitats autòctons, juntament amb el Consorci Besòs Tordera i la Fundació Rivus, hem fet un pas molt important dintre del projecte d’estudi de la llúdriga (Lutra lutra) a la conca del Besòs en captar les primeres imatges d’un grup familiar d’aquesta espècie, desapareguda de la zona a la segona meitat del segle XX. La reaparició de la llúdriga a la conca del Besòs és resultat directe dels esforços en la depuració de les aigües i la millora i adequació de l’estructura de l’hàbitat a l’espècie.


També s’ha creat el projecte TuroCat, que coordina la Fundació Barcelona Zoo amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i amb l’Associació Trenca, i que està cofinançat pel Zoo i la Fundación Biodiversidad. El projecte té com a objecte la recuperació del turó europeu (Mustela putorius), un dels carnívors més desconeguts i amenaçats de Catalunya, que segons l’estudi realitzat només té una població viable d’uns pocs individus a l’Empordà.


Així mateix, cal destacar la troballa als Aigüamolls de l’Empordà d’un grup de tritons verds (triturus marmoratus), amb un mascle i diverses femelles i un alt nombre de larves en diferents estadis de desenvolupament. Es tracta d’una espècie que es creia desapareguda a la zona des de principis dels anys 2000 i que ha estat descoberta de nou gràcies als esforços del grup de treball de l’Observatori Amfíbic de la IAEDEN, un projecte finançat per la Fundació Barcelona Zoo en què col·laboren el Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà i el centre de recerca en ecologia CREAF. 
 

triturus marmoratus

 


En l’àmbit de la sensibilització, per al pròxim 14 de juliol este preparant una jornada especial per celebrar el Dia Mundial del Ximpanzé, una ocasió per conèixer millor la gran família de ximpanzés del Zoo i per saber més de la difícil situació de la seva espècie a través de xerrades, jocs i tallers. Serà també una oportunitat per conèixer de primera mà la tasca que fan els coorganitzadors de l’esdeveniment: l’Instituto Jane Goodall España, el Santuari de Ximpanzés Tacugama (Sierra Leona), la Fundación Mona i SOS Primates.


Efectivament, un dels nostres pilars fonamentals, com expliquem sempre, és la sensibilització i l’educació. Pensem honestament que som un dels millors equipaments d’educació ambiental del país. Durant el confinament, hem volgut continuar proposant activitats on line  al nostre web per no perdre el contacte amb la gent. El que sí que hem trobat a faltar és l’escalf dels nens i de les famílies, que són una de les raons de ser del Zoo de Barcelona.

 

Compromesos amb la preservació dels ecosistemes

Des de fa dècades, estem sobrepassant la pressió sobre els nostres ecosistemes i les conseqüències són evidents: desforestació, contaminació, alteració de cicles biològics i ecològics complexos, i finalment, la transmissió de malalties infeccioses, com malauradament ha estat la  CoVID-19. Cal posar fre i eliminar el tràfic il·legal d’espècies salvatges, sigui quina sigui la seva finalitat.  Els animals no són els responsables de les pandèmies. El Zoo de Barcelona està compromès amb aquest objectiu.