Projecte Rorqual

Zoo Barcelona - Cetacis

Investigador principal: Eduard Degollada Bastos

 

Institució: EDMAKTUB (Associació per a l’Estudi i Divulgació del Medi Aquàtic)

 

El Projecte Rorqual és una iniciativa portada a terme per la Associació EDMAKTUB, organització sense ànim de lucre per a l’estudi i divulgació del medi aquàtic, especialment els cetacis.

Aquesta iniciativa consisteix en l’estudi del rorqual comú Balaenoptera physalus, com a balena de major mida del Mediterrani, en el seu pas per la costa catalana. Aquest fenomen extraordinari succeeix cada any durant la primavera, principalment a prop de la costa entre Tarragona y Barcelona.

Aquesta presència de rorquals a la costa catalana és una situació poc coneguda i, no obstant, amb gran repercussió a nivell internacional. Tractant-se d’una espècie protegida es realitza un esforç molt important per al seu estudi, protecció i conservació en altres zones del Mediterrani i resta d’oceans. La visita anual de les balenes fa d’aquesta costa una zona d’especial interès a tots els nivells, podent arribar a ser un gran atractiu afegit als ja existents.

El projecte no només es basa en la investigació d’aquests mamífers marins i els motius pels quals aquests animals visiten anualment aquesta zona, sinó que integra a la seva vegada l’educació i la conservació, mitjançant xerrades, cursos, reportatges i aparicions en els medis de comunicació.

El projecte compte amb l’ajuda i la col·laboració de les administracions locals, la Fundació Barcelona Zoo, la Direcció General de Pesca de la Generalitat i l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i amb un important recolzament del sector pesquer, les confraries de la zona, i el sector de la nàutica, especialment el Club Nàutic de Vilanova, entre d’altres.

Després de quatre temporades consecutives d’estudi, una de les conclusions a què s’ha arribat és que la costa del Garraf és utilitzada per les balenes com a zona d’alimentació, una situació que no havia estat descrita amb anterioritat. Existeixen a més indicis que aquesta circumstància seria extrapol·lable al mar Balear, que seria també una zona d’alimentació i no un simple corredor migratori, com s’havia afirmat fins ara.

Zoo Barcelona - Cetacis