Tití emperador

Saguinus imperator

El tití emperador, inconfusible pels llargs bigotis blancs, es troba a les selves plujoses del sud-est del Perú, el nord-oest de Bolívia i el nord-oest del Brasil.

 

De costums exclusivament arborícoles, menja tota mena de fruits, fulles i brots tendres, encara que també captura insectes i petits vertebrats.

 

Les poblacions es troben actualment en regressió com a conseqüència de la destrucció del seu hàbitat.

Programa de Cría

EPP - Zoo Barcelona

Hábitat Natural

Sud-est del Perú, nord-oest de Bolívia i nord-oest del Brasil.

Tití emperador
  • Distribución / Residente
  • Reproductor
  • Hivernante
  • Subespecies

Grado de riesgo

  • Extinta
  • Extinta en estado salvaje
  • En peligro crítico
  • En peligro
  • Vulnerable
  • Casi amenazada
  • Preocupación menor
  • Datos insuficientes
  • No evaluada
Preocupació menor

Taxonomía

Clase
Mammalia
Orden
Primates
Familia
Callithricidae

Características físicas

400-550 g
Birth Weight: 30-40 g
35-42 cm
més de 15 anys en captivitat

Biología

Habitat
Selva
Vida social
Gregaria
Alimentación
Omnívora

Reproducción

Gestación
140-145
Días
Cría
2, ráramente 1 o 3

Descubre cómo son

Biología

Descripción

Aquest tití de pelatge grisós a brunenc en tot el cos i la cua ataronjada resulta inconfusible pels seus llargs bigotis blancs, presents en ambdós sexes.

Hábitat

Selves plujoses primàries i secundàries de plana i de mitja muntanya, estacionalment ocupa també els boscos inundables.

Alimentación

D’alimentació omnívora, menja tota mena de fruits, fulles, flors, nèctar, saba i brots tendres, encara que també captura insectes i petits vertebrats.

Reproducción

La gestació dura uns 145 dies i neix una o dues cries en cada part, excepcionalment fins a tres, que són carregades a l’esquena pel pare quan la mare les ha alletat, cada dues o tres hores.

Conducta

De costums diürns i exclusivament arborícoles, viu en grups familiars d’entre tres i quinze individus, normalment amb més d’un mascle adult i una sola femella reproductora, que acostumen a formar a la vegada grups mixtos amb altres espècies de titins per ajudar-se mútuament en la detecció de depredadors. Mentre que el tití emperador sembla tenir més habilitat per detectar depredadors aeris, altres titins semblen detectar millor els terrestres. Són força territorials i defensen territoris d’entre 30 i 40 hectàrees davant dels altres grups.

Estatus y programas de conservación

Les poblacions es troben actualment en regressió com a conseqüència de la destrucció accelerada del seu hàbitat selvàtic.

 

El Parc Zoològic de Barcelona participa en l’EEP de l’espècie.