Conservació del mangabei a Ghana
Conservació del mangabei a Ghana

La regió dels boscos guineans, identificada com un dels punts de major biodiversitat mundial, conserva en l'actualitat menys del 10% de la seva vegetació primària original. A Ghana, país inclòs en aquesta regió, la desforestació ja afectava el 78% dels boscos tropicals originals a finals de 1980; pèrdua, que segons estimacions de la UICN, segueix augmentant a un ritme insostenible del 3% cada any. La destrucció i fragmentació de l'hàbitat conjuntament amb la caça il·legal, son les principals causes de l'extinció de moltes espècies de primats arreu del planeta. Concretament a les selves de Ghana, és especialment preocupant la situació de dues espècies de primats, les poblacions de les quals han disminuït en més d'un 50% en les últimes dècades: el mangabei de coroneta blanca (Cercocebus lunulatus) i la mona de Roloway (Cercopithecus roloway).

El 2001, 16 zoològics europeus, incloent-hi el zoo de Barcelona, decideixen crear la West African Primate Conservation Action (WAPCA), amb l’objectiu de promoure la conservació in situ i ex situ d'aquestes i altres espècies de primats de l'Àfrica occidental. WAPCA va establir la seva àrea principal de treball in situ a Ghana i a Costa d'Ivori, i des de 2010, el Zoo de Barcelona i la Universitat de Barcelona (Fac. de Psicologia) participen activament en els projectes in situ a Ghana, focalitzant el seu treball en el mangabei de coroneta blanca.

D'altra banda, la implicació del Zoo de Barcelona en les tasques de conservació ex situ del mangabei de coroneta blanca realitzades en el si de l’EAZA és al més alt nivell, ja que des de l'any 2001 la Dra. Mª Teresa Abelló coordina el Programa de Cria Europeu (EEP) d’aquesta espècie. En l'any 2005, WAPCA en col·laboració amb el Zoo d'Accra (capital de Ghana), i el Wildlife Service (administració del govern ghanès), construeixen el Endangered Primate Center (EPC). L'EPC, situat al Zoo d'Accra, acull i rehabilita primats confiscats a particulars, fomenta la reproducció d’algunes espècies i desenvolupa programes d'educació ambiental amb la població local.

Una de les tasques en les que el Zoo de Barcelona ha focalitzat la seva tasca des de l'any 2010 ha estat la creació d’una àrea selvàtica de semi-llibertat en un parc natural a Ghana (Kumasi), per ubicar-hi un grup de mangabeis i estudiar la capacitat d'adaptació a un ambient natural després d'anys de captivitat. Aquest està considerat en la comunitat zoològica com un projecte pioner per avaluar els riscos d'una reintroducció d'exemplars de primats en el medi natural en el futur. El programa de l'EEP del mangabei de coroneta blanca, a més, ha estat reforçant i monitoritzant intensament la població ex situ situada al zoo d'Accra, perquè en cas que sigui necessari reforçar la població natural en el seu hàbitat original i que es donin les condicions necessàries de protecció i seguretat, poder col·laborar i contribuir a la recuperació de la població silvestre.