Invasions biològiques
Invasions biològiques
Investigador
Alberto Maceda Veiga
Institució
CRARC (Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya)

Les invasions per part d'espècies exòtiques són un component important del canvi global que ocasiona problemes tant ecològics com econòmics i de salut pública. En les últimes dècades, la introducció accidental o deliberada d'espècies exòtiques vinculades al comerç d'animals de companyia ha destacat com a via principal d'entrada d'espècies invasores. No obstant això, pocs estudis han abordat aquesta qüestió fent una anàlisi detallada dels riscos sanitaris d'aquestes espècies i duent a terme mesures eficients de gestió.

Aquest projecte examinarà detalladament la importància del comerç de peixos, amfibis i rèptils exòtics com a via d'introducció d'espècies invasores utilitzant un dels registres més complets fins a la data, que inclou majoristes i comerços de venda al detall i en línia de les espècies ja establertes. Així mateix, s'avaluarà si l'entrada en vigor de la nova legislació espanyola d'espècies invasores el 2011 va reduir la venda i l'alliberament d'espècies com a mascotes no desitjades utilitzant sèries temporals d'espècies comercialitzades i capturades als estanys urbans d'una regió molt afectada per les invasions biològiques.

Encara que el nostre clima limiti l'establiment d'espècies tropicals, els seus patògens poden romandre en el medi i suposar un greu problema de conservació i de salut pública, com és el cas de les zoonosis. Aquest projecte aprofundirà en el risc sanitari identificant els patògens de les espècies capturades als estanys urbans, atès que hi ha l'evidència que les espècies exòtiques poden ser portadores dels fongs Batrochytrium dendrobatidis i B. salamandrivorans, que són mortals per als amfibis, de Ranavirus, que són patògens d'amfibis, rèptils i peixos, o de la bactèria Salmonella, que afecta rèptils i humans. Aquestes dades es combinaran amb un examen clínic per millorar la nostra capacitat diagnòstica sobre els efectes que tenen aquests patògens en aquestes espècies, moltes de les quals són presents a zoològics, protectores d'animals i centres d'acollida i recuperació de fauna salvatge.