Els corrents marins arrosseguen un rorqual comú a les nostres platges

Rorqual comú varat a la platja de Montgat

 

La notícia va començar a circular ahir ràpidament per Montgat i per les xarxes socials: “Balena varada a la platja de Montgat”! De seguida es van activar els protocols i a través dels nostres socis en el projecte d'EDMAKTUB sobre el rorqual comú vam rebre una petició de material per prendre mostres de l’animal mort. Ràpidament el biòleg marí i tècnic del Zoo Dr. Pablo Cermeño, es va desplaçar a la zona on personal de l’Ajuntament de Montgat mirava d’esbrinar de quina espècie es tractava i què fer amb un animal que pot pesar més de 15 tones.

 

 

El Pablo va informar que es tractava d’una femella de rorqual comú (Balaenoptera physalus) d’aproximadament 14 m i que no seria possible fer-li una necròpsia pel seu avançat estat de descomposició (d'uns 5 - 6 dies). Tanmateix, sabem que les causes més habituals de mort d’aquesta espècie solen ser la col·lisió amb vaixells o les malalties respiratòries. Com que les onades feien bellugar el cos del rorqual, es va desestimar prendre’n mostres en aquell moment i es va decidir esperar a la seva retirada a port.

 

 

Rorqual comú varat a la platja de Montgat

 

 

Si bé no és habitual que aquestes balenes apareguin mortes a la platja, sí que s’ha constatat en els últims anys a través dels estudis realitzats per l’Edmaktub amb el suport de la Fundació Barcelona Zoo, que la seva presència en aigües catalanes és destacable durant els mesos de primavera. Durant el 2017, se’n van albirar més de 300 des de finals de febrer fins a principis de juny! El motiu és que en el nostre litoral, concretament davant de la costa del Garraf, s’hi troba una important zona d’alimentació de la qual no es tenia coneixement.

 

 

Durant el 2018, els investigadors del Projecte Rorqual intentaran determinar l’origen d’aquests rorquals --si són mediterranis o atlàntics-- mitjançant tècniques genètiques, isòtops estables i marcadors satel·litals. Esperem la seva visita anual aquesta primavera per continuar la recerca i d’aquesta manera poder protegir millor aquests gegants del mar.

 

 

La Llista vermella de la Unió internacional per a la conservació de la natura (UICN) cataloga en general el rorqual comú com a espècie “en perill” i com a “vulnerable” pel que fa a la seva població del Mediterrani.

 

En les últimes hores nombroses persones s’han posat en contacte amb el Zoo per demanar i oferir informació sobre aquest animal arrossegat a la nostra costa. Gràcies a tots!