Neix una mona de Brazza al Zoo

Zoo Barcelona

La cria de mona de Brazza (Cercopithecus neglectus) que va néixer el passat 13 de juny, és la primera cria d'aquesta espècie en més de 20 anys, que neix en el Zoo de Barcelona.

 

Seguint les recomanacions de la EEP de la mona de Brazza, durant els últims anys es va mantenir l'espècie amb els canvis necessaris per a formar parelles compatibles en el Zoo i altres institucions de la EAZA, fins que en 2017 va arribar un mascle nascut en el Zoo de Santillana en 2005 i una femella nascuda a Leipzig en el 2004, que s'han portat molt bé des del primer moment.

 

Aquesta espècie classificada en 2016 per la UICN com a estat de conservació de preocupació menor, i actualment s'està revisant la seva situació al seu hàbitat natural.

 

L'espècie habita selves i zones inundables del Nord-est d'Angola, Camerun, Guinea Equatorial, Gabon, Congo i la part occidental de la República Central Africana cap a Uganda, Kenya, Sud Suen, i Sud-oest d'Etiòpia. Moltes poblacions naturals estan sofrint dràstiques reduccions de la seva població a causa de l'activitat humana incontrolada: desforestació de l'hàbitat per al seu ús en agricultura i producció fustera, la caça per a consum, com a mascotes, i tractament com a plaga de les zones agrícoles.

 

La població en EAZA a la fi de l'any passat era de 51 mascles, 68 femelles i 7 joves sense sexar (126 exemplars) en 29 institucions.

 

 

Aquest primat del Vell Món posseeix un pelatge gris marronós amb extremitats, cara i cua de color negre. El morro és blanc i va acompanyat d'una llarga barba blanca. El pelatge del front és ataronjat amb forma de diadema. El seu cos és robust i presenta un evident dimorfisme sexual, sent el mascle de major grandària que la femella i presentant un escrot de color blau a causa de la testosterona. Les cries en néixer presenten una coloració groguenca marró que els mimetitza millor en el mitjà. Són principalment frugívors però també s'alimenten de fulles, insectes i rèptils. Les femelles aconsegueixen la maduresa sexual cap als quatre anys i els mascles cap als sis anys.

 

Solen formar petits grups familiars. En els anys 80 es creia que era una espècie monògama, però posteriorment es va descobrir que el seu Sistema social incloïa des de la monogàmia fins a petits grups poligènics d'unes quantes femelles amb un mascle dominant, grup social més característic dels cercopitecs. Es creu que aquesta tendència a formar grups reduïts és una estratègia selectiva antidepredadora per a passar més inadvertits.

 

Quan s'espanta es queda immòbil i en cas d'advertir depredadors sacseja les branques i crida, cridant l'atenció del seu grup. A vegades pot fins i tot enfrontar-se als depredadors o fugir capbussant-se en els pantans, perquè és un bon nedador.