Recerca i Conservació

El Zoo de Barcelona té com a principal missió intervenir activament en la conservació, la recerca científica i la divulgació envers la fauna salvatge i els seus hàbitats naturals. Aquesta tasca, que es desenvolupa en col·laboració amb altres zoos, universitats i centres de recerca, segueix les directius i estratègies establertes pels comitès d’investigació de l’Associació Mundial de Zoos i Aquaris (WAZA) i de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), i està emparada en la legislació i  les normatives existents en materia conservacionista.

  

Actualment participem en 97 programes de l’EAZA de gestió ex-situ d’espècies amenaçades (European Endangered Species Programmes, EEP, i European StudBooks, ESB). Més del 85% de les espècies que allotgem estan incloses a la Llista Vermella d’Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), i durant els últims anys, gairebé un 30% dels animals nascuts al Zoo que han sortit de les nostres instal·lacions, ho han fet per a ser alliberats al seu medi natural. 

 

Des de 2009, a través del Programa de Recerca i Conservació (PRIC) i de la Fundació Barcelona Zoo, hem desenvolupat 108 programes marc de col·laboració institucional, 110 programes específics de recerca i/o conservació, hem atorgat 75 beques PRIC, 9 beques Floquet de Neu i 4 beques Antoni Jonch. Això ha suposat una inversió directa en recerca i conservació de més d’1.5 milions d’euros. Més del del 50% dels projectes desenvolupats per les beques del Zoo de Barcelona en el període 2009-2016 han estat focalitzats en espècies de fauna autòctona.