Residus de medicaments en aus
Residus de medicaments en aus
Investigador
Ignasi Marco Sánchez
Institució
Universitat Autònoma de Barcelona

Les aus carronyaires als Pirineus estan en risc d'exposició a diversos tipus de fàrmacs a través dels animals domèstics medicats que són proporcionats als punts d'alimentació específics per a aquestes espècies.

Els objectius d’aquesta proposta de projecte són dos:

1. Determinar la presència de residus d'antibiòtics en les quatre espècies d'aus carronyaires dels Pirineus: voltor comú (Gyps fulvus), voltor negre (Aegypius monachus), trencalòs (Gypaetus barbatus) i aufrany (Neophron percnopterus).

2. Determinar i avaluar els residus de medicaments (antiinflamatoris, antibiòtics i antiparasitaris) en els trencalossos del pla de cria en captivitat de Catalunya.

Per dur a terme les anàlisis del primer objectiu, s’utilitzaran les mostres que s’obtindran a partir del projecte "Diclofenac i altres fàrmacs antiinflamatoris en les aus carronyaires de la península Ibèrica", concedit per la fundació nord-americana Morris Animal Foundation. Aquest estudi té com a objectiu principal investigar i avaluar la presència de residus i de toxicitat d'aquests fàrmacs antiinflamatoris en les aus carronyaires. Per això, els centres de recuperació d’Espanya i de Portugal col·laboren en l’enviament de cadàvers d’aus carronyaires i de mostres d’òrgans dels animals necropsiats als mateixos centres.

Per al segon objectiu, els trencalossos seran capturats i immobilitzats físicament per tal d'extreure’n mostres sanguínies. Per una banda es determinarà l'estat de salut dels animals mitjançant la realització d'un hemograma i d'una bioquímica sanguínia bàsica i, per l’altra banda, es realitzaran les anàlisis toxicològiques dels fàrmacs esmentats. Per a l'anàlisi de residus d'antiinflamatoris i antibiòtics s'utilitzaran mètodes basats en cromatografia de líquids acoblada a espectrometria de masses i per a l'anàlisi d’antiparasitaris es faran servir tècniques de cromatografia de gasos acoblada a espectrometria de masses.

Els estudis que es derivin d'aquest projecte permetran valorar amb dades de camp el risc d'exposició i intoxicació per antibiòtics als voltors als Pirineus i proporcionaran informació clau a les autoritats veterinàries que regulen l'ús d'aquests fàrmacs i informaran per a un futur procés de presa de decisions. A més, en el cas dels trencalossos del pla de cria en captivitat a Catalunya, aquests estudis permetran el monitoratge específic d'aquesta espècie i l'avaluació del seu estat sanitari.

Imatges i Videos
Imatge 1673.31 KB
Imatge 2520.7 KB
Imatge 3547.35 KB