Guia per a ocellaires: Aus salvatges… i on trobar-les

aus1

Les zones urbanes són sovint la llar de gran varietat d’ocells, i en el cas de Barcelona, el Zoo és precisament un dels espais verds on en pots veure més.  Saps que, per exemple, al Zoo de Barcelona s’hi troba la colònia urbana de bernats pescaires més gran d’Europa? Els pots veure  prop de l’entrada del carrer de Wellington, sobre els arbres de l’hàbitat dels pelicans. Viuen i crien a l’arbrat, on han trobat un bon refugi per descansar i alimentar-se. Molts d’ells, després marxen cap al Llobregat, el Delta de l'Ebre, als Aiguamolls de l'Empordà.... fins i tot a certs indrets d’Europa!  Juntament amb ells, hi conviuen en llibertat 57 espècies d’ocells, com els martinets blancs o els esplugabous, i hi passen 47 espècies més, com les gavines rialleres o el mosquiter comú.  

 

I es que la ubicació del Zoo, a cavall entre el mar i la serra de Collserola i els dos deltes –el del Llobregat i el del Besòs- afegit a que Barcelona es trobi al bell mig de la ruta migratòria de l’est d’Europa, el converteix en un espai de gran importància ecològica i d’un valor incalculable en la supervivència d’algunes espècies d’ocells.

 

aus totes

 

Al Zoo, conscients d’aquest fet, desenvolupem diferents projectes per a conservar i protegir aquesta fauna silvestre, oferint un espai òptim per reposar i reproduir-se: constantment elaborem censos de fauna per establir les tendències de cada espècie, instal·lem nius artificials per reforçar les poblacions d’ocells més amenaçades, col·loquem menjadores en diferents punts del parc durant els mesos més freds i anellem diverses espècies d’ocells, en col·laboració amb l’ICO (Institut Català d’Ornitologia). Tot això ens permet estudiar la seva biologia i fenologia particular, així com dissenyar programes de conservació més acurats.

 

Quines aus pots observar al Zoo?

 

L’any passat vam editar una Guia per reconèixer i identificar els ocells silvestres del parc,  que es pot consultar on-line i on es detalla la fenologia particular de les espècies d’aus silvestres que s’hi han detectat, així com un itinerari per a la seva observació.  Algunes de les més interessants són:

 

  • Bernat pescaire: és l’ocell més gran que es pot observar al zoo. De colors gris i blanc i complexió robusta, té un bec recte i llarg, de color groc. Se’n solen veure propers als arbres la Plaça de la Dama del Paraigua i als dels voltants de les instal·lacions dels pelicans.

 

  • Esplugabous:  és de color blanc, i en l’època de cria presenta uns plomalls ataronjats al cap, al pit i al dors. Té un bec ataronjat, petit però ample. El pots veure als arbres propers a la instal·lació dels pelicans i pingüins, i al costat de la Plaça de la Dama del Paraigua.

 

  • Martinet blanc comú: de coloració uniformement blanca a tot el cos i potes negres i primes, és una au molt silenciosa fora de les colònies de cria. Es pot veure a l’àrea entre el terrari, les instal·lacions dels pelicans i i les tortugues gegants d’Aldabra, així com a la Plaça de la Dama del Paraigua 

 

  • Gralla: es tracta d’una espècie poc habitual a tota Barcelona, tot i que al Zoo se’n manté un dormidor que pot arribar a comptabilitzar més d’una seixantena d’exemplars durant l’hivern. És de color negrós i recorda a un corb petit. Els seus ulls blaus i la marca grisosa al clatell, a més de la mesura petita, la fan inconfusible. El Zoo és el millor lloc de tota Barcelona per observar aquesta espècie.

 

  • Mallerenga blava i carbonera: D’entre tots els ocells de la Ciutadella, uns dels més acolorits i espectaculars són les dues espècies de mallerengues que es poden observar de manera habitual al Parc. Malgrat que durant l’any se’n poden veure fins a 5 espècies –blava, carbonera, cuallarga, petita i emplomallada-, aquestes dues són les més habituals i fàcils d’observar.

 

  • Lloros i cotorres: Tot i que dues de les espècies de lloros de la Ciutadella poden ser vistos àmpliament a qualsevol punt de la ciutat –cotorreta de pit gris i cotorra de Kramer-, al Zoo de Barcelona –i per extensió al Parc de la Ciutadella- se’n poden arribar a veure fins a 7 espècies diferents. Entre elles destaca l’escassíssima població de lloro del Senegal, les abundants aratingues mitrades, la cotorra argentina, les aratingues de cap blau, les aratingues de màscara roja i les arantingues nendai. De fet, aquest és l’indret principal i més conegut de tota Barcelona per veure totes aquestes espècies de psitàcids d’una manera habitual.

 

  • Cuereta blanca i torrentera: Dues espècies, una d’elles molt habitual i comuna a tot Barcelona –la cuereta blanca-, i l’altra, que manté una població minsa i gairebé única a l’àrea metropolitana, si exceptuem la serra de Collserola –la cuereta torrentera-. Es distingeixen de la resta d’ocells per ser d’estructura estilitzada, amb la cua molt llarga, i mentre que una és blanca i negra, l’altra és de colors grisos, negres i grocs.
     

recorregut

 

 

 A banda dels ocells, al parc també hi viuen en llibertat alguns mamífers, com per exemple eriçons i ratpenats, i amfibis, com granotes. Gràcies a l’existència del parc i a les atencions dels cuidadors, el Zoo és la seva llar, i és la nostra obligació preservar aquesta fauna sorprenent i salvatge al cor de la ciutat.  

 

T’animes a fer un recorregut ornitològic pel Zoo?