Guacamai de front vermell

Ara rubrogenys

Aquest petit guacamai, d’uns 60 cm de longitud, es troba exclusivament a la selva plujosa de les províncies de Cochabamba, Potosí i Santa Cruz, a Bolívia, entre els 1.000 i els 3.000 m d’altura. Donada la seva petita àrea de distribució i els pocs exemplars que es mantenen en captivitat, és un dels psitàcids sud-americans menys coneguts i es troba en greu perill d’extinció.

Hàbitat Natural

Bolívia

Guacamai de front vermell
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
En perill

Taxonomia

Classe
Aves
Ordre
Psittaciformes
Família
Psittacidae

Característiques físiques

450-650 g
Birth Weight:
55 - 60 cm
Més de 15 anys

Biologia

Habitat
Bosc
Vida social
Gregària
Alimentació
Frugívora

Reproducció

Gestació
25-27
Dies
Cria
1 a 3

Descobreix com són

Biologia

Descripció

El guacamai de front vermell té el plomatge del cos de color verd, amb l'extrem de les ales blaves, i la cua, més llarga que la resta del cos, també verda. Presenta nu el voltant de l'ull, el front i les espatlles són vermelles, així com una taca rodona situada darrera de l'ull i té el bec negre.

Hàbitat

Viu només als boscos secs d'una limitada zona de Bolívia central, a les províncies de Santa Cruz, Cochabamba i Chuquisaca, entre els 1.000 i els 2.500 m d'alçària.

Alimentació

S'alimenta de llavors, nous, fruita, baies i diferents tipus de matèries vegetals.

Reproducció

Fa el nius en forats dels arbres i, més ocasionalment, en plataformes excavades a les vores escarpades dels rius. Hi pon entre un i tres ous que cova durant un període d’uns 26 dies (dada extreta de les experiències amb aquesta espècie en captivitat en diferents parcs zoològics).

Conducta

Es mou en parelles o en petits grups familiars, a vegades formats per més d'una desena d'individus.

Estatus i programes de conservació

Com tots els guacamais, les poblacions es troben avui en perill a causa de la destrucció del seu l'hàbitat i l'excés de captures per destinar-lo al comerç d'animals de companyia. En aquest cas, la situació es veu agreujada per la restringida àrea de distribució de l'espècie i per la limitada població original.

 

El Parc Zoològic de Barcelona participa en l’EEP d'aquesta espècie.