Entrega dels premis 125 Aniversari

Premis 125 Aniversari

 

En el marc de les Jornades Naturalistes de celebració del 125è Aniversari del Zoo, que es donarà per finalitzada la propera Mercè, el passat 24 de setembre a les 12:00 es van reunir a la carpa de la Dama del paraigua del Zoo nens, joves i adults que al llarg d’aquest any de commemoració han treballat en projectes de diferents tipus relacionats amb la fauna o el Zoo.

 

Els més petits, nenes i nens d’Educació Primària, han fet el seu particular homenatge al Zoo de Barcelona en forma de dibuixos que mostren habilitat i una gran dosi de creativitat. Aquí teniu els treballs guanyadors del Concurs de dibuix del 125è Aniversari:

 

 

Concurs Dibuix 125 Aniversari del Zoo

 

Els joves que trien el Zoo per fer el seu treball de recerca de Batxillerat participen cada any en el Premi Floquet de Neu, que aquest any ha arribat ja a la seva catorzena edició. Els guanyadors d’enguany han estat:

 

  • Joel Ayet (1r premi)  pel seu treball “Genètica conductual. Estudi etològic de les diferències entre el comportament humà i el dels Grans Simis”, dirigit per la tutota Rosa Mª Yánez de l’Institut Ernest Lluch de Barcelona.
  • Miquel Corbera (2n premi) pel seu treball “Una mirada comportamental”, dirigit pel tutor Lluís Rodríguez de l’Institut Vilanova del Vallès.
  • Oihana Gallastegui (3r premi) pel seu treball “Girafes al Zoo de Barcelona. La Nuru és mare”, dirigit per la tutora Beatriz Caro de l’Institut Joan Brossa de Barcelona.

 

La recerca i la seva promoció és un dels principals objectius del Zoo. Científics i estudiosos d’arreu treballen per conèixer i protegir millor la natura amb les beques i premis atorgats per la Fundació Barcelona Zoo. Aquest any hem volgut crear un premi especial per al millor projecte de recerca i conservació que ha rebut el finançament de la Fundació en els darrers cinc anys, el Premi especial 125è Aniversari, i el guanyador ha estat el treball del Dr. Tomàs Marquès-Bonet de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF)  “Cerca de marcadors genètics geo-referenciats en ximpanzés utilitzant mostres no invasives”.

Aquest estudi, àmpliament citat i consultat, i publicat també a la prestigiosa revista Science, té una gran aplicabilitat ja que inclou un mètode per avaluar paràmetres diversos en les poblacions de ximpanzés que pot ser de gran utilitat per a la seva conservació. El premi està dotat amb 7.500€ que serviran al Dr. Marquès-Bonet per ampliar l’estudi i d’aquesta manera  consolidar un lideratge científic sòlid que demostra que es poden aplicar eines genètiques novedoses a la conservació de les espècies i estendre-ho a altres simis i espècies en perill d’extinció.

 

Acompanyats de les seves famílies, guanyadors i finalistes van recollir el seus premis i regals, que van entregar en Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona, el director del Zoo, Antoni Alarcon, i el cap de Conservació, Josep Mª Alonso. En acabar, els esperaven els tallers especials del 125 aniversari, que van poder gaudir més de 15.000 visitants durant el cap de setmana. 

A la foto de grup, més a dalt, hi veiem tots els guanyadors amb els responsables del Zoo. La nostra enhorabona per a ells i tots els finalistes i participants!

 

Frederic Ximeno, entrega premis 125 aniversari Zoo
En Frederic Ximeno s'adreça a tots els assistents a l'entrega de premis. L'Antoni Alarcon, a la seva esquerra.

 

Concurs de dibuix 125 Aniversari del Zoo
Una finalista ens ensenya el seu dibuix. Molt maco!

 

Jornades naturalistes 125 aniversari
Més de 15.000 persones van participar en les jornades naturalistes del 23 i 24 de setembre.

 

Jornades naturalistes 125 aniversari
Els tallers del 125 aniversari van servir per apropar els nens i nenes a la fauna que tenim més a la vora