Hem alliberat 22 tortugues de rierol als Espais naturals del Delta del Llobregat

Tortuga de rierol

El dia 16 d’aquest mes vam alliberar 7 tortugues de rierol nascudes al Zoo i 15 provinents del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) al Delta del Llobregat per reforçar les poblacions d’aquesta espècie. Veure els primers instants de la vida d’un animal reintroduït al seu hàbitat sempre és molt emocionant i una gran satisfacció per a totes les persones implicades. En aquest cas, la nova llar d’aquest rèptil d’aigua dolça és un luxe que tenim a l’abast tots els habitants de la conurbació de Barcelona, els Espais Naturals del Riu a cal Tet i ca l’Arana, una àrea natural única amb gran diversitat biològica i condicions excepcionals per a l'observació de la fauna i la flora.

 

 

Alliberament de tortugues de rierol al Delta del Llobregat
El Quim Soler, director tècnic del CRARC, i el Manel Aresté, conservador d'amfibis i rèptils del Zoo, alliberant les tortugues.

 

 

La tortuga de rierol, Mauremys leprosa, està classificada com a espècie vulnerable a la Llista vermella d’animals en perill d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN ) perquè ha patit impactes molt perjudicials, com la desaparició de masses d’aigua, la urbanització del territori i la presència d’espècies exòtiques com la tortuga de Florida, entre d’altres.

Els alliberaments d’aquesta espècie se solen fer en aquesta època per donar temps a les tortugues a aclimatar-se al nou hàbitat abans de la hivernada. L’entorn sembla ben acollidor per a una tortuga d’aigua dolça: una zona humida de grans dimensions (110 hectàrees) amb hàbitats aquàtics diversos --zones d’inundació temporal, basses, estanys, canals i el tram final del riu-- i gran disponibilitat d’aliment.   Els exemplars han estat prèviament marcats amb un codi específic i se’ls ha pres un conjunt de mesures corporals per poder-les identificar i comprovar-ne el creixement i l’adaptació al medi si són capturades per al seguiment de les repoblacions.

 

 

 

Alliberament de tortugues de rierol al Delta del Llobregat
Les tortugues nascudes al Zoo a punt de trepitjar el seu nou hàbitat

 

 

Conveni per a la Conservació de la tortuga de rierol al Delta del Llobregat

L’any 2012 el Consorci del Delta del Llobregat i el Zoo de Barcelona van firmar un conveni per a la conservació de la tortuga de rierol al Delta amb quatre punts bàsics: la cria de l’espècie a les instal·lacions del Zoo, el retorn de les cries nascudes al seu entorn natural, l’estudi de les tortugues alliberades al medi, i la sensibilització dels visitants del Zoo sobre els valors ambientals de l’entorn natural.

Des de la signatura del conveni, les tortugues de rierol viuen en una una instal·lació al centre del Zoo on s’informa el visitant de la riquesa biològica del Delta del Llobregat i dels plans de conservació que s’hi estan realitzant. Els 12 exemplars que constitueixen la població reproductora del Zoo són propietat de la Generalitat i provenen totes del CRARC. Les cries es mantenen en terraris separats per assegurar la seva supervivència i facilitar-ne el creixement aproximadament durant dos anys, que és quan assoleixen la mida adequada per ser alliberades.

 

 

Ous de tortuga de rierol al Zoo de Barcelona
Ous de tortuga de rierol a les instal·lacions del Zoo

 

 

El Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat és un organisme públic creat el maig del 2005  per garantir la gestió i la protecció dels espais naturals del delta del Llobregat. El formen la Generalitat de Catalunya i els Ajuntaments del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat.

 

Espais naturals del riu, Delta del Llobregat