Inaugurem el nou Espai Invertebrats del Zoo

Espai Invertebrats Zoo de Barcelona

 

Descobrir la diversitat d’espècies d’invertebrats existents i posar èmfasi en la importància d’aquests animals per a la vida del planeta. Aquests són els objectius principals del nou Espai d’Invertebrats del Zoo de Barcelona. La nova instal·lació té una superfície de 300 metres quadrats, dedicats a donar una major visibilitat als projectes de sensibilització, educació i conservació relacionats amb els invertebrats, que representen el 97% dels animals del planeta i són la base de la biodiversitat i de l’equilibri dels ecosistemes.

 

L’Espai Invertebrats aplega 33 espècies que es distribueixen en 30 instal·lacions diferenciades, com terraris i aquaris, entre altres elements. El recorregut està organitzat en cinc grans àmbits: Mediterrània, Selves, Illes, Papallonari i Àmbit domèstic. Aquest darrer aproparà els visitants a les espècies d’invertebrats que habiten a les nostres llars, en racons tan quotidians com els armaris, les terrasses i els jardins.  

 

 

Espai Invertebrats Zoo Barcelona

 

 

Insectes, aràcnids, miriàpodes i crustacis són els protagonistes d’una instal·lació que ha estat concebuda tècnicament per reproduir l’hàbitat de les espècies que acull i les condicions climàtiques en què es desenvolupen. Entre els exemplars més destacats hi ha escorpins, empuses i insectes com els borinots, que disposen d’una instal·lació oberta perquè puguin pol·linitzar als jardins del Zoo. També s’hi troben espècies amenaçades a Catalunya com els triops, un dels animals més antics del planeta.

 

 

La instal·lació més gran de l’Espai d’Invertebrats és un papallonari on es pot observar i comprendre el procés de metamorfosi de les papallones. A més, incorpora un laboratori visible per al públic. En aquest espai es desenvoluparan tasques de manteniment i suport a la reproducció i creixement d’espècies que tenen requeriments especials. També s’hi podran portar a terme projectes de recerca i conservació en col·laboració amb l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) i l’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris (AIZA).

 

 

Atacus atlas Papallonari Zoo Barcelona

 


 

Una visita educativa en línia amb el Nou Model de Zoo

El nou Espai Invertebrats està en línia amb el Nou Model de Zoo, compromès amb l’educació, la recerca i la conservació. La visita a aquest espai ha estat dissenyada especialment per al públic familiar. El recorregut, d’uns 30 minuts de mitjana, es farà en grups reduïts.

 

 

L’Espai incorpora ambientació sonora, recursos gràfics, elements interactius i diverses peces audiovisuals, entre molts altres suports que s’aniran renovant i ampliant periòdicament. A més, mitjançant codis QR, el públic podrà descarregar-se una guia en català, castellà i anglès sobre les espècies presents a la instal·lació. Tots els elements interpretatius aporten informació per a infants, joves i adults, i persegueixen la sensibilització de tots els perfils de visitants envers el respecte de les espècies i, en aquest cas, la presa de consciència de la importància dels invertebrats i la seva contribució a la natura.

 

 

Al voltant d’aquesta nova instal·lació, el Zoo de Barcelona dissenyarà noves activitats familiars i visites educatives per a les escoles.

 

 

Espai Invertebrats Zoo Barcelona

 

 

L’Espai Invertebrats està dedicada al biòleg i pensador nord-americà Edward Osborne Wilson, mort l’any 2021. Premi Internacional de Catalunya el 2007, Wilson va ser professor honorari de Zoologia Comparada a la Universitat de Harvard i introductor de termes com biodiversitat, conducta social, èxit reproductiu i parentiu genètic. A més, va impulsar nombroses investigacions sobre l’evolució biològica i l’ús de les feromones com a mitjà de comunicació per part de les formigues.