Jornada de formació Bio-Stem al Zoo

Formació STEM

 

El Zoo de Barcelona acull per primera vegada una jornada formativa en biologia de la metodologia STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics) destinada a professorat de Secundària i Batxillerat. La Formació Bio-Stem s’ha dut a terme avui, 26 d’abril, amb la col·laboració de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC).

 

El Zoo ha aplegat 45 professors i professores que imparteixen assignatures relacionades amb la biologia per ampliar el seu bagatge formatiu a través de tècniques educatives diferents i àmplies, que van més enllà de les aules i que es fonamenten en l’interès per la ciència a través de la tecnologia.

 

Al llarg del dia d’avui s’han desenvolupat quatre tallers experimentals de mitja hora cadascun, on s’ha treballat diferents àmbits amb la biologia com a eix vertebrador. La jornada ha inclòs activitats amb propostes tan interessants com investigar les fermentacions del llevat, el procés de l’òsmosi a les cèl·lules, com fer experiments de psicologia experimental a l’aula o estudiar l'efecte de les drogues socials amb un micro crustaci.

 

La sessió s’ha completat amb dues xerrades impartides per especialistes en aquest camp. Amb la Doctora en Ciències de la Salut, Maria Calsamiglia, s’han debatut altres propostes de com introduir en el laboratori escolar pràctiques basades en la metodologia STEAM, i amb el biotecnòleg i Doctor en Didàctica de les Ciències, Miquel Pérez, s’ha aprofundit en com dissenyar projectes STEAM que fomentin la vinculació en la ciència i siguin rellevants socialment.

 

Un mètode diferent d’ensenyament

Un dels objectius d'aquesta formació és apropar aquesta metodologia al professorat i que posteriorment sigui aplicada als centres educatius per fomentar, a través d’activitats lúdiques, les vocacions científiques amb una especial mirada sobre el pensament crític i l’equitat de gènere.

 

El nou model del Zoo, compromès amb l’educació

Una de les línies estratègiques del nou model del Zoo de Barcelona és reforçar el seu compromís amb l’educació, la sensibilització i la divulgació. Per fer-ho possible, un dels àmbits de treball que s’impulsen és l’organització d’activitats educatives adreçades a infants, famílies i centres educatius que fomentin el coneixement sobre àrees com la biologia i el medi per revertir en la sensibilització sobre els grans reptes que comporta la conservació de la biodiversitat del planeta.

En aquesta línia, el Zoo és el darrer espai de la ciutat que s’ha incorporat al projecte STEAM, del qual ja formen part l’Anella Olímpica, el Parc del Fòrum i el Parc d’atraccions Tibidabo. L’any passat va acollir per primer cop una edició d’aquestes jornades científiques, que de la mà de BSM i la UPC es van desenvolupar amb la participació de prop de 600 nens i nenes de 1r i 2n d’ESO.

A través de projectes com l’STEAM, BSM treballa per afavorir l’ús social i educatiu d’espais emblemàtics de la ciutat entre la ciutadania.