La Fundació Barcelona Zoo atorga 88.000€ en beques de recerca i conservació

Phalacrocorax aristotelis desmarestii

La Fundació Barcelona Zoo ha atorgat les beques que destina anualment a projectes de recerca, conservació, protecció i preservació de la fauna salvatge i la biodiversitat (PRIC). Aquest any s’han rebut fins a 29 sol·licituds, de les quals 11 projectes han estat seleccionats pel jurat. La Fundació aportarà 88.000€ per finançar els 11 projectes d’aquest any, el que suposa un increment del 14,3% respecte de l’import destinat a les beques al 2018. En total, ja són més d’1 Milió d’€, els diners que la Fundació Barcelona Zoo han destinat a beques des de l’inici d’aquest programa al 2005.

El gruix de les beques atorgades, 8 dels 11 projectes escollits, tot i que s’han presentat projectes arreu del món, s’han focalitzat la majoria de les beques en l’estudi de la fauna i els ecosistemes autòctons de la Mediterrània, la resta de projectes se centren en taxons d'altres bioregions. A banda, del total de projectes, 7 desenvoluparan les seves activitats de recerca in situ, és a dir, en l’àmbit natural de les espècies; 3 ho faran en l’àmbit del propi Zoo o en santuaris de primats a l’Àfrica, mentre que el projecte restant s’aborda des de la perspectiva One Plan Approach, és a dir que integra accions de gestió i conservació de tots els implicats en el projecte, tan al medi natural com en medi controlat.

 

Tipologia dels projectes becats FBZ 2019

 

Les línies prioritàries més representades en els projectes becats són la recerca aplicada a la conservació, accions de recerca i conservació in situ d’espècies i hàbitats autòctons de la Mediterrània o amb alt nivell d’amenaça i l’ús de les noves tecnologies aplicades a la recerca zoològica.

 

Les entitats que es veuran beneficiades amb aquestes beques per poder portar a terme els seus projectes de recerca i conservació són diferents departaments de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF-CSIC). També han resultat premiades 2 ONG catalanes, la Fundació Emys i l’Escola Natura de Parets de Vallés, i una d’internacional, el Chimpanzee Health Group; més enllà de nombrosos naturalistes del nostre país vinculats amb aquestes organitzacions i universitats.

 

El llistat dels 11 projectes seleccionats són:

 

 1. Estudi de la persistència ambiental del virus de la influença aviària

Albert Perlas

Universitat Autònoma de Barcelona

 

 1. Cognición, conservación y bienestar en ungulados en peligro: gacela dorcas, gacela dama y órix cimitarra

Montse Colell

Universitat de Barcelona

 

 1. Ampliación de la distribución de la rana híbrida de Graf (Pelophylax klepton grafi) en Cataluña, y estudio de su cría en cautividad

Daniel Fernández

Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP)

 

 1. Chimpanzee Reproductive Health Assessment Project

Yedra Feltrer

Chimpanzee Health Group

 

 1. Conservació del corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) i la interacció amb la pesca recreativa

Carlos Tobella

Universitat de Girona

 

 1. Estudio de la salud de las poblaciones de murciélagos de Catalunya

Óscar Cabezón

Universitat Autònoma de Barcelona

 

 1. Exposició a rodenticides anticoagulants en els voltors comuns que s’alimenten en abocadors

Ignasi Marco

Universitat Autònoma de Barcelona

 

 1. La conservación de la biodiversidad y el turismo en las calas de la Costa Brava

Alberto Maceda

Universitat de Barcelona

 

 1. Estudi genètic i climàtic per a la reintroducció de la papallona grogueta del desert a Catalunya

Roger Vila

Universitat Pompeu Fabra - CSIC

 

 1. Estudi i conservació d’Emys orbicularis a la plana de la Selva

Pau Sunyer

Fundació Emys

 

 1. Determinació hormonal en saliva: una eina potencial per al maneig reproductiu i la conservació del dragó de Komodo

Manel López-Béjar

Universitat Autònoma de Barcelona