Neixen noves gaseles dorcas al Zoo de Barcelona

gasela dorcas

Des de començaments d’any, han nascut quatre noves gaseles dorcas (Gazella dorcas) al Zoo de Barcelona. Són, en concret, tres mascles i una femella que ja creixen en bon estat de salut amb la resta del grup.

La gasela dorcas, natural del Sàhara Occidental, va estar a punt d’extingir-se per les caceres excessives dels pobles on habita. Actualment, gràcies als programes de conservació que hi ha vigents i en els quals el Zoo participa molt activament, l’espècie es troba en situació de vulnerabilitat, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

En aquest context, el director del Zoo de Barcelona, Sito Alarcon, destaca que “el naixement de quatre noves gaseles dorcas suposa un nou èxit dels programes de conservació d’aquesta espècie i de l’esforç que fan el Zoo i altres institucions científiques per protegir i recuperar la biodiversitat en una zona molt amenaçada per la pressió humana i els efectes del canvi climàtic”.

 

gas

 

El Zoo de Barcelona, aliat en la reintroducció de la gasela dorcas

La gasela dorcas ha estat sempre molt perseguida pels poblats nòmades del Sàhara Occidental que s’alimentaven de la seva carn. Per tal d’evitar la seva extinció i la d’altres espècies saharianes també molt amenaçades, l’any 1971 es va crear a Almeria, el Parc de Rescat de Fauna Sahariana.

Gràcies a la feina d’aquest centre, integrat a l’Estació Experimental de Zones Àrides del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i al suport del Zoo de Barcelona i altres zoològics europeus, al llarg dels darrers anys, s’han pogut reintroduir exemplars de gasela dorcas en determinats parcs i reserves del nord d’Àfrica.

Entre els anys 2006 i 2009, se’n van reintroduir unes 30 a la Reserva Natural de Guembeul, al Senegal; i des del 2009, la Fundació Barcelona Zoo treballa, en col·laboració amb el CSIC, per protegir l’àrea de reintroducció i fer seguiment dels individus alliberats amb l’objectiu d’emprendre accions que permetin, de nou, la supervivència d’aquesta espècie en els seus hàbitats naturals.

El Zoo, a més, proporciona finançament i assessorament veterinari i pedagògic a Senegal, un dels països d’on és originària l’espècie que habita als deserts i estepes del nord d’Àfrica, Aràbia i Pròxim Orient.
El Zoo participa també en el programa de conservació ex situ EEP de la gasela dorcas de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA).

 

gas2