Treballant pel retorn del fartet

Fartet (Apnahius iberus)
Foto CCMA

 

El fartet (Aphanius Iberus) és un peixet autòcton, molt important per a l’equilibri ecològic, que està desapareixent de les nostres llacunes litorals. Per intentar salvar-lo, hem començat a criar-lo en un llac naturalitzat al Jardí de la biodiversitat de la Granja del Zoo per poder reforçar le seves poblacions al delta del Llobregat. 

 

El passat mes de maig el Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat i la Fundació Barcelona Zoo  van firmar un conveni de col·laboració per a la conservació d’aquesta espècie mitjançant la cria a les instal·lacions del Zoo i l’alliberament posterior d’exemplars als espais naturals del Delta. 

 

 

Llac naturalitzat al Zoo
Llac naturalitzat al Jardí de la biodiversitat del Zoo.

 

 

El fartet és un peix endèmic de la península Ibèrica distribuït en petites poblacions aïllades pels aiguamolls del litoral mediterrani, des d’Almeria a l’Alt Empordà. Al delta del Llobregat es va donar per extingit els anys 70 del segle passat, tot i que, afortunadament els darrers exemplars van ser recollits per particulars que els van mantenir en aquaris. L’any 1995 es va excavar una bassa a l’espai natural del Remolar-Filipines on es va alliberar una part dels individus conservats en captivitat, i d’aquesta manera va començar el retorn del fartet al Delta. 

 

 

El 2008 es va iniciar un projecte de recuperació del fartet al delta del Llobregat, basat en la cria en captivitat de l’espècie en unes instal·lacions situades a la pineda del Remolar i l’alliberament progressiu en els anys següents en diverses basses i llacunes litorals. Fins i tot es van excavar 3 basses noves per allotjar l’espècie, una actuació de la qual es va fer càrrec del Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat ja que el fartet és un gran devorador de mosquits i permet fer un control biològic de les poblacions d’aquest insecte. Malauradament, els resultats dels alliberaments no han estat els esperats i el fartet només ha pogut establir poblacions viables en dues de les basses on s’han alliberat. D’altra banda, la cria a les instal·lacions de la pineda resultava poc eficient. És per això que es va plantejar implicar el Zoo en la reproducció en captivitat del fartet, com a entitat especialitzada en la cria d’animals i en la conservació de la fauna autòctona.  El conveni de col·laboració que hem firmat permetrà tenir els propers anys un estoc de fartets suficient per continuar amb la repoblació de basses i aiguamolls del Delta.

 

 

Captura fartets tardor 2018 foto CCMA
Captura dels fartets al Delta del Llobregat el 13/10/18. Foto CCMA

 

 

Per fer-ho possible, el mes passat es va dur a terme una captura de fartets que han servit per crear el nucli reproductor del Zoo amb 130 exemplars provinents de la bassa de la pineda de can Camins i d’una població existents a una bassa de la masia de can Comas.

 

D’altra banda, per tal de conèixer amb més exactitud els requeriments d’hàbitat del fartet i comprendre les causes que han provocat el poc èxit dels alliberaments anteriors, el departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona durà a terme diversos estudis a les instal·lacions del Zoo i a les basses on s’alliberin fartets en el futur pròxim, per conèixer millor els condicionats d’hàbitat i l’efecte de competidors com la gambúsia (un peixet invasor provinent d’Amèrica del Nord) que condicionen la seva supervivència.

 

Esperem que el fartet pugui anar-se estenent pel territori deltaic els propers anys i puguem parlar d’un veritable retorn d’aquest peixet del Delta!

 

 

Si vols veure com és l’hàbitat natural del fartet i com es van capturar els exemplars que viuen ara al Zoo no et perdis el reportatge que li va dedicar TV3 fa unes setmanes!