Nit de la Biodiversitat 26/03/19

NIt de la Biodiversitat 2019 Zoo Bcn
Al nostre canal de Youtube pots veure els vídeos projectats durant la vetllada, alguns com a estrena, que mostren imatges espectaculars d’alguns dels projectes presentats, com l’estudi dels insectes de Jorge Mederos enfilat dalt dels arbres de Collserola, o els rorquals al seu pas per la costa catalana.
 

 

 

El dia 26 de març la Fundació Barcelona Zoo va celebrar la seva primera Nit de la Biodiversitat a l’auditori del Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. L’objectiu era presentar els treballs de conservació i recerca de la biodiversitat en què participa la Fundació i l’equip del Zoo, i compartir la vetllada amb les persones que formen part d’aquests projectes, el personal de la casa i els socis del Zoo Club.

 

De la ma experta de la conductora de la Nit, la periodista especialitzada en natura i medi ambient Cori Calero, els assistents van poder apropar-se a alguns dels projectes i els seus protagonistes, i contagiar-se també del seu entusiasme. El primer a respondre les preguntes de Calero va ser el director del Zoo, Antoni Alarcon, que va posar èmfasi en la necessitat de preservar la Mediterrània i va explicar que el Zoo vol esdevenir un referent de la conservació en aquesta área i que el nou model pel qual apunta en aquesta direcció. També va destacar la importància de la conservació de la nostra diversitat en referència al declivi de les espècies, posant l’accent en els invertebrats, que tot i representar més del 95% de les espècies del Planeta, continuen sent els grans desconeguts del món animal. A continuació, van parlar de la seva tasca al Zoo en Josep Mª Alonso, que capitaneja els projectes de recerca i conservació de fauna exòtica, i en Juli Mauri, al front de la sostenibilitat i la preservació de la fauna més propera.

 

Nit Biodiversitat 2019 Zoo Bcn
Cori Calero presenta el director del Zoo Sito Alarcon

 

NIt Biodiversitat 2019 Zoo Bcn
Josep Mª Alonso i Juli Mauri responent les preguntes de Cori Calero

 

Treballant en xarxa per la conservació als hàbitats:

 

El plat fort de la nit va ser la presentació d’alguns dels nombrosos projectes en què participa el Zoo per complir la seva missió d’intervenir activament en la conservació de les espècies i els seus hàbitats. En un amè format d’entrevista, la conductora va parlar amb els investigadors que lideren aquests projectes i va presentar vídeos il·lustratius de la seva tasca.

Els investigadors i projectes presentats van ser els següents:

 
  • Crio Zoo, criopreservació de línies cel·lulars i cèl·lules mare per crear un banc de gens de totes les espècies. Dr. Tomàs Marquès (Institut de Biologia Evolutiva).
  • Mesures urgents per a la conservació del mangabei de coroneta blanca, un primat africà que ha vist reduïda la seva població en un 50% en les últimes dècades. Dra. Mª Teresa Abelló (Zoo de Barcelona i WAPCA).
  • Projecte de reintroducció de la gasela dorcas al Senegal, una espècie pràcticament desapareguda en aquest país. Dra. Teresa Abáigar (EEZA-CSIC).
  • Estudi dels cetacis del mar català i en especial del rorqual comú. Dr. Eduard Degollada (Edmaktub). 
  • Conservació del tritó del Montseny, una espècie endèmica en greu perill d’extinció que té un programa Life de la UE. Joana Barber (Diputació de Barcelona. Life Tritó Montseny).
  • Reintroducció del ferreret, gripauet endèmic que ha superat l’extinció gràcies al seu projecte de conservació. Joan Mayol (Servei de Protecció d’Espècies del Govern Balear).
  • Conservació de la trenca i el voltor negre, ocells en greu regressió, representatius de l’avifauna de les nostres terres. Marc Gálvez (Associació Trenca).
  • Observació i estudi d’amfibis, un dels grups animals més vulnerables als efectes del canvi global. Dra. Sandra Saula (Observatori dels Amfibis dels Aiguamolls de l’Empordà).

 

Nit Biodiversitat 2019 Zoo Bcn
D'esquerra a dreta, Joan Mayol, Sandra Saula, Joana Barber, Tomàs Marquès, Cori Calero, Mª Teresa Abelló, Teresa Abáigar, Eduard Degollada i Marc Gálvez.

 

Els assistents també van tenir ocasió de conèixer alguns dels treballs que han tingut el suport de la Fundació Barcelona Zoo en els últims deu anys. En aquest període, la Fundació ha destinat 2,5M d’Euros a afavorir iniciatives i impulsar projectes de recerca i conservació in situ, 772.242€ dels quals s’han atorgat en concepte de beques a 92 projectes, dintre del Programa de Recerca i Conservació (PRIC) que promou la investigació aplicada a la conservació de la biodiversitat i el benestar animal. Durant l’acte, es van presentar cinc projectes representatius dels treballs becats aquesta dècada a través dels seus responsables, tots vinculats a la conservació in situ:

 

 
NIt Biodiversitat 2019 Zoo Bcn
D'esquerra a dreta: Federico Bogdanovicz, Jorge Mederos, Cori Calero, Germán Garrote, Salvador Salvador i Marc Vilella.

 

Premis per distingir la tasca de persones i institucions compromeses amb la biodiversitat

La cirereta de la vetllada va ser l’entrega de 3 premis destinats a reconèixer la tasca de professionals i institucions en favor de la conservació de la biodiversitat i l’encarregat de fer-ne el lliurament va ser el comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona Frederic Ximeno.

 

Els guardonats van ser el Dr. Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals, geògraf i naturalista, membre del Comitè Espanyol del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, de la Comissió de Comunicació i Educació de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) i del Fòrum Global 500 de les Nacions Unides, que va rebre el premi a la trajectòria professional; el Museu de Ciències Naturals de Granollers, representat pel seu director Antoni Arrizabalaga, que va recollir el premi que reconeix la trajectòria de la institució pels treballs i estudis de protecció de la nostra biodiversitat i la seva divulgació en forma d’exposicions; i José Luis Gallego, col·laborador en nombrosos mitjans de comunicació i una de les personalitats més influents de l’Estat en matèria ambiental, guardonat per la seva important tasca divulgativa.

 

Nit de la Biodiversitat 2019 Zoo Bcn
Frederic Ximeno lliura els guardons de la Nit al Dr. Martí Boada (a dalt), Antoni Arrizabalaga (a baix) i José Luis Gallego (a la dreta).

 

La Nit de la Biodiversitat va aplegar més de 150 persones i té la vocació d’esdevenir una trobada anual que serveixi per celebrar junts els èxits aconseguits gràcies al treball conjunt i donar a conèixer un esforç molt important, fruit d’aliances entre moltes institucions i professionals, que sabem que no és prou conegut i que es tradueix en avenços positius reals per a la nostra biodiversitat.

 

 

 

Nit Biodiversitat 2019 Zoo Bcn
Junts podem canviar la realitat!