Un Parc dels Esculls en miniatura

peixos1

Des de fa pocs dies, al vestíbul de l'Aquarama s’hi pot veure un nou aquari amb una rèplica del Parc dels Esculls del litoral de Llevant de Barcelona. Igual que al mar, l'estructura s'anirà colonitzant progressivament amb espècies autòctones. Per ara, gràcies a la col·laboració de L'Aquàrium de Barcelona, ja hi viuen un banc de molls reials (Apogon imberbis) i algunes donzelles (Coris julis).

 

El Parc dels Esculls de Barcelona es va construir l'any 2003 amb l’objectiu d’augmentar la biodiversitat de la nostra costa i protegir la zona, i es troba situat a la zona compresa entre la nova bocana del port de la ciutat i els espigons submergits del col·lector de Bac de Roda, on hi ha instal·lades un total de 371 estructures submergides.

 

Aquestes estructures formen uns esculls artificials i es situen sobre un fons sedimentari en el qual mai hi ha hagut fons de roca, i són importants per incrementar la complexitat d'aquest ecosistema marí i protegir-lo. El projecte es basa en el fet que tot nou substrat en el fons marí es colonitza ràpidament per organismes i comunitats diverses.

 

La Fundació Barcelona Zoo coordina des de fa uns anys el seguiment tècnic del projecte del Parc dels esculls, amb l’objectiu d’obtenir dades característiques de l’estat de les estructures enfonsades, de la seva colonització per éssers vius, de la seva eventual incidència en les platges i costes pròximes i de l’evolució de les comunitats pesqueres i marines. El seguiment d’aquest projecte es fa amb la col·laboració i l’assessorament de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

 

peixos2